Margit Silberstein Foto: SVT

Annie Lööf surfade på miljövågen

Publicerad

Jämställdhet, miljö och klimat har sköljt in över Almedalen i år och partiledarna har surfat på vågen. Annie Lööf, ledare för partiet som kallar sig Alliansens gröna röst, var förstås inget undantag.

Lööf signalerade också att partiet är tillbaka till rötterna, och retoriken kring begreppet Hela Sverige ska leva är tillbaka, om än i andra ordalag.

När Annie Lööf valdes till partiledare för Centern var förhoppningarna stora att hon skulle bli det borgerliga svaret på Miljöpartiets framgångsrika språkrör. Att det är Miljöpartiet som är den stora konkurrenten var tydligt i talet i Almedalen. Gustaf Fridolin var måltavlan, de andra partiledarna nämnde hon inte, förutom en släng till Stefan Löfven.

Almedalen 2014

Sa klyftor lika ofta som en Sjöstedt

Centerledaren, som kritiserats hårt för att vara alltför marknadsliberal, talade också om klyftorna i Sverige. Hon sa klyftor lika många gånger som en Jonas Sjöstedt och gick i opposition mot sig själv när hon medgav att regeringen inte lyckats med projektet att ge alla samma chans.

Men den största delen av talet handlade om miljö och klimat, som hon kopplade ihop med jobbpolitiken. Hon fick applåder av en liten men energisk publik när hon lovade att Centern aldrig skulle ställa miljön mot jobben.

Annie Lööf har under sin korta tid som partiledare visat att hon äger styrkan att resa sig ur kriser. Framgången i valet till EU-parlamentet har gett henne råg i ryggen vilket märktes i hennes sätt att framföra Almedalstalet.

Feminismen spreds som en löpeld

Almedalsveckan 2014 kommer att gå till den politiska historien som sommaren när feminismen spred sig som en löpeld bland gränderna i Visby. Jan Björklund ägnade hela sitt tal åt jämställdhet utifrån olika aspekter. Han kan stoltsera med att hans parti redan på landsmötet i höstas beslutade att ha jämställdhet som en profilfråga inför valet. Det var före Gudrun Schymans framfart.

Fredrik Reinfeldt var den av partiledarna som talade minst om jämställdhet. Han ägnade sig mer åt att markera mot rasism och främlingsfientlighet. Som ett svar till Jimmie Åkesson sa Reinfeldt till dem i hans publik som har sina rötter i ett annat land: Tack för att ni valde Sverige.

Talades mest om höghastighetståg

Det utspel som det talades mest om var Alliansens Sverigepaket med höghastighetståg som Anders Borg för inte så länge sedan klassade ut som science fiction. Göran Hägglund var rolig som han brukar vara och det var det som mest stack ut i hans tal. Socialdemokraternas otur blev Jimmie Åkessons tur. Sverigedemokraterna lanserade sitt förslag om en bankskatt timmen innan Magdalena Andersson presenterade ett identiskt förslag.

Det politiska Sverige tar nu semester några veckor före den avgörande striden i september. Då får vi se om hettan och glöden är kvar i feminism och miljö och om valet 2014 blir ett val om värderingar.   

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2014

Mer i ämnet