Manifestation för mångfalden i Almedalen. På bilden skickar Röda korset upp ballonger. Foto: TT

Almedalen i bilder

Uppdaterad
Publicerad

Låg du i hängmattan och missade årets politikervecka i Almedalen? Lugn, vi har samlat de viktigaste nyheterna åt dig.

Årets Almedalsveckan drog igång redan på lördagskvällen när nazistiska Svenskarnas parti höll tal på stora scen. Polisen hade rustat för bråk när ett hundratal motdemonstranter kom till platsen, men allt gick lugnt till.

Socialdemokraternas dag lovade Stefan Löfven ett maxtak bland de minsta barnen i förskolan men höll tyst om regeringssamarbetet, trots att väljarna deklarerade att de ville ha svar. I talet öppnade han återigen för ett samarbete över blockgränsen.

Val 2014

Hägglund skojade till det

Kristdemokraterna ville ha gympa i skolan varje dag och att alla över 85 år ska ha rätt till ett äldreboende. I talet försökte Göran Hägglund locka till skratt med skämt om trädgårdslandet, men varnade också för hotet i Ryssland – precis som förra året.

SD och S lade samma förslag

Sverigedemokraterna lovade att ta bort ”pensionärsskatten” och istället införa en bankskatt för storbankerna. En bankskatt hade även Socialdemokraterna tänkt skulle finansiera deras förslag.

Sverigedemokraterna presenterade också sin nya ”aggressiva” valkampanj och i talet gick Åkesson till attack mot Löfven.

Feministiskt initiativ hade utsett Sverigedemokraternas dag till ”sin” och höll en fest samtidigt som Åkesson talade men huruvida man lyckades störa Sverigedemokraterna var man oense om.

Romson skällde på männen

Miljöpartiet presenterade på sin dag ett förslag om att rädda Östersjön samtidigt som alliansen lovade 100.000 nya bostäder och en satsning på höghastighetståg. På kvällen höll Åsa Romson ett feministiskt tal på stora scenen där hon skällde på män med stadsjeepar.

Sveriges förbundskaptener i fotboll, Pia Sundhage och Erik Hamrén, fick oönskad uppmärksamhet efter att ha ställt upp på bild med Sverigedemokraternas ungdomsförbund.

Reinfeldt utsatt för nakenkupp

Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt satsade hårt på skolfrågan och föreslog bättre ordning i klassrummen och 20.000 nya studentbostäder. Mitt i ett ganska raljerande tal blev statsminstern avbruten av en nakenprotest från fyra Femen-aktivister – Almedalens dittills största skandal.

Vänsterpartiet vill ersätta vinstdrivande företag i välfärden med ideella kooperativ och stiftelser. Utspelet hamnade dock något i skymundan av att finansminister Anders Borg berättade att Sveriges ekonomi går sämre.

Lööf hånade Löfven med brev

Folkpartiet satsade hårt på jämställdhet i sina utspel – högre lön till kvinnoyrken och en tredje ”pappamånad”.

Centerpartiet var sist ut men hade redan på tisdagen kommit med ett utspel om att banta Arbetsförmedlingen och göra om Fas 3. I talet hånade partiledare Annie Lööf Socialdemokraternas Stefan Löfven med ett påhittat ansökningsbrev till tjänsten som statsminister.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet