Svenska Mordhistorier bemöter kritiken från anhöriga: Vi kan ta bort avsnitten

Publicerad

Flera familjer riktar skarp kritik mot podden Svenska mordhistorier och menar att programmen görs på ett oetiskt sätt – utan dialog med anhöriga och mot deras vilja. Nu svarar poddens grundare Sebastian Krantz på kritiken, i Jönköpings-Posten.

– Vi gör inte detta för att riva upp sår hos anhöriga, säger han till tidningen.

Kulturnyheterna har pratat med fem familjer vars fall tagits upp i podden Svenska mordhistorier, Sveriges tredje största true crime-podcast med med 97 000 lyssnare varje vecka. Familjerna menar att programmen görs på ett oetiskt sätt – utan dialog med anhöriga och mot deras vilja.

– Vilka är de som tar sig den rätten?, sade Emma Jangestig, mamma till de två barn som mördades i Arboga 2008, till Kulturnyheterna.

Poddgranskningen

Kulturnyheterna har vid upprepade tillfällen sökt Svenska mordhistoriers grundare Sebastian Krantz för en kommentar, men Krantz har inte återkommit.

Lovar bättre dialog i framtiden

Nu uttalar sig Sebastian Krantz i Jönköpings-Posten.

– Vi gör inte detta för att riva upp sår hos anhöriga. Vill man att det inte ska bli publicerat kommer vi avpublicera. Jag förstår att det som anhörig och mamma till två barn känns fruktansvärt att behöva se eller höra om det igen, då får vi anpassa oss efter det, säger Sebastian Krantz till Jönköpingsposten.

Sebastian Krantz säger till tidningen att han ska bli bättre på att föra dialog med anhöriga och att han har lärt sig en läxa, skriver Jönköpings-Posten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poddgranskningen

Mer i ämnet