Senator vill att justitiedepartementet utreder Netflix efter pedofildebatt

Uppdaterad
Publicerad

Den franska independentfilmen Snyggingar visas på Netflix och har fått massiv uppmärksamhet. Filmen har anklagats för att visa sexualiserande bilder av barn och nu har Texas republikanska senator Ted Cruz skickat ett brev till det amerikanska justitiedepartementet med frågan om Netflix kan ha brutit mot lagen.

Snyggingar handlar om elvaåriga Amy som växer upp som andra generationens senegalesisk invandrare i Frankrike. Amys familj är konservativ och religiös och hon längtar efter frihet. När hon träffar ett gäng tjejer som siktar på att vinna en danstävling ser hon sin chans.

Filmen är kritisk mot hur sexualisering av barn påskyndas av lajkjakt i sociala medier och innehåller en del provokativa bilder när tjejerna dansar lättklädda på ett ”sexigt” sätt.

I samband med premiären var hashtaggen #CancelNetflix den snabbast trendande i USA på Twitter, då en stor mängd personer anser att filmen är en ”present till pedofiler”. Netflix kritiserades innan filmens internationella premiär för att ha marknadsfört filmen med en bild som inte var representativ för dess budskap – något strömningssajten bett om ursäkt för.

Politisk fråga

Nu ger sig även politiker in i diskussionen. I helgen gick den amerikanska republikanska senatorn Ted Cruz ut i en intervju i tv-kanalen Fox News och meddelade att han bett det amerikanska justitedepartementet utreda Netflix.

– Den sexualiserar 11-åringar, de dansar som strippor och det är vidrigt, sade Cruz.

– Jag har bett justitieministern att utreda Netflix för enligt de federala lagarna är det ett brott att distribuera barnpornografi, fortsatte han.

Filmens regissör Maïmouna Doucouré har tidigare utsatts för dödshot och sade innan filmens Netflix-premiär:

– Jag bara hoppas att de här personerna ser filmen, för då skulle de förstå att vi är på samma sida i kampen mot hypersexualiseringen av barn, sade hon till tidningen Time.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.