Artemisia Gentileschis ”Den heliga Katarina av Alexandria” är inköpt till Nationalmuseum (beskuren bild). Pressbild. Foto: Cecilia Heisser/Nationalmuseum

Unik 1600-talsmålning till Nationalmuseum

Uppdaterad
Publicerad

Tack vare en givare som önskar vara anonym har Nationalmuseum lyckats förvärva en målning av Artemisia Gentileschi, den kanske mest berömda kvinnliga europeiska 1600-talskonstnären hittills.

Motivet föreställer den heliga Katarina av Alexandria och målningen anses ha en särställning bland Gentileschis verk genom sitt dramatiska uttryck och nyskapande tolkning av helgonmyten.

”Det är oerhört glädjande att vi har kunnat komplettera våra samlingar med ett verk av Artemisia Gentileschi. Genom detta kan vi som museum ge mer en mer rättvis bild av konsthistorien då det ofta saknas verk av kvinnliga konstnärer från 1600-talet. Artemisia Gentileschi är dessutom högaktuell just nu, inte minst på grund av att National Gallery i London kommer att visa en stor utställning med henne under våren”, säger Susanna Pettersson, överintendent på Nationalmuseum i ett pressmeddelande.

Den heliga Katarina av Alexandria går att se från den 25 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.