Skådespelerskan Vanessa Redgrave talar utanför the National Theatre i London, och uppmanar folk att samlas utanför teatern varje månad för att uppbåda stöd åt den krisande branschen.

Sent krisstöd till Storbritanniens kulturliv

Uppdaterad
Publicerad

Teatrar, museer och kulturarbetare i Storbritannien befinner sig fortfarande i djup kris på grund av coronapandemin. Hittills har inget av det 19 miljarder stora krispaket som regeringen utlovade i juli betalats ut, enligt The Guardian.

Många hade väntat sig en utbetalning den gångna veckan, men på grund av ”komplexiteten och mängden ansökningar” har stödet skjutits upp i sista minuten.

– Att säga att det är bråttom är en underdrift. Det var bråttom för tre månader sedan. Nu är det nästan för sent för många, med massarbetslöshet och frilansare som inte har några inkomster alls, säger pjäsförfattaren James Graham, som var en av dem som först efterlyste en ekonomisk räddningsplan för kulturen i landet.

Arts Council England som delar ut pengarna ber om ursäkt för förseningen av krisstödet men menar att man måste se till att stödet betalas ut på ett ansvarsfullt vis.

Många av landets frilansare och tekniker kommer inte att kunna få del av stödet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.