Siewert Öholm inför programstarten av Svar direkt 1997, ett av de program som mest kom att förknippas med Öholm. Foto: Bo Håkansson / SVT Bild

Siewert Öholms liv i bilder

Uppdaterad
Publicerad

Siewert Öholms karriär som journalist startade i början av 70-talet. Han blev mest känd som programledare för SVT-program som ”Kvällsöppet”, ”Nattcafé” och ”Svar direkt”.

Siewert Öholm i en direktsänd debatt 1974 om Norrlandsälvarnas framtid.

Foto: SVT Bild
Siewert Öholm 1939-2017

1977 ledde Öholm programmet Fem månader i ryskt fängelse, ett samtal med pingstvännerna Nils-Erik Engström och Bengt Sareld som satt fängslade i Sovjetunionen anklagade för spridande av antisovjetisk propaganda.

Foto: Kenneth Thorén / SVT Bild

Siwert Öholm tillsammans med Bengt Polo Johansson inför programmet Midsommar i Svärdsjö.

Foto: Bertil S-son Åberg / SVT Bild

Ett tv-ögonblick som många minns är 1984 när Siewert Öholm gick hårt åt musikskribenten Anders Tegner och ifrågasatte om man verkligen ska skriva om ”djävulsdyrkande” hårdrock. Se debatten här.

Foto: SVT

Siewert Öholm var också frekvent återkommande som gäst i andra tv-program. Här i programmet Tengby 1996 tillsammans med artisterna Robyn, Mary Wilson, Tommy Nilsson och programledaren Tomas Tengby.

År 2000 tillsammans med Rickard Olsson i programmet Mer än potatis.

Foto: Carl-Johan Söder / SVT Bild

Öholm som tävlande i På spåret 2001 tillsammans med kompanjonen Camilla Henemark.

Foto: Bo Håkansson / SVT Bild

Siewert Öholm blev 77 år.

Foto: Bo-Aje Mellin /SVT Bild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Siewert Öholm 1939-2017

Mer i ämnet