Programledaren Belinda Olsson minns Siewert Öholm som ”stöttande”. Foto: TT

”Han vågade vara obekväm”

Uppdaterad
Publicerad

”Han vågade säga vad han tyckte, och det är ju alltid obekvämt”. Siewert Öholm blev 77 år. Så här minns vänner och kollegor debattören och tv-profilen.

Siewert Öholm jobbade med ett flertal tv-program under sin livstid.

Under åren 1973-1983 producerade han det populära allsångsprogrammet Hela kyrkan sjunger med kristna sånger som sändes från Filadelfiakyrkan i Umeå.

Siewert Öholm 1939-2017

Programledare var Margit Borgström. Så här minns hon Siewert Öholm:

– Siewert var en väldigt trofast och ödmjuk person, även om media haft en väldigt hård bild av honom. Han vågade säga vad han tyckte – och det är ju alltid obekvämt.

– Han har betytt väldigt mycket för mig och min familj, och varit en nära vän till oss under alla år.

Margit Borgström inför det klassiska tv-programmet Hela kyrkan sjunger Foto: BERTIL S-SON ÅBERG BÅ/TT

Felicia Ferreira är chefredaktör på tidningen Dagen och nära vän till Siewert Öholm. 

– Han var en mycket god vän, kollega och mentor. Någon med stor generositet som gärna delade med sig av livslång erfarenhet inom livet, yrket och den kristna arena som vi verkade inom, säger hon.

– Han kunde både guida och uppmuntra till skärpning. Mediebilden av honom är ofta en arg debattör. Honom har jag sett ganska lite av. Våra samtal handlade mycket om försoning, förlåtelse och ledarskap. Det är få personer i samhället i dag som tar sig tid att vara generös på det sättet mot nästa generation.

”Vi sörjer programledaren”

Siewert Öholms stundtals kontroveriella inlägg i samhällsdebatten kommer att saknas, tror Felicia Ferreira.

– Stora delar av Sveriges befolkning har en relation till personligheten Siewert Öholm. Oavsett om det är genom tv eller samhällsdebatten, ofta om kristna frågor. Jag tror att det kommer att vara ett hål i samhällsdebatten om inte någon annan kliver in.

SVT:s vd Hanna Stjärne skriver:

”Vi sörjer programledaren Siewert Öholm. Alltid obeveklig och passionerad skapade han tv-historia. Hans orädda sätt att leda debattprogram har varit stilbildande och han har inspirerat många programledare och redaktioner att inte ge sig utan kräva Svar direkt.”

”The original debattledare”

Siewert Öholm var en av de första debattledarna på SVT, där han arbetade med programmen Kvällsöppet och Svar direkt under 90-talet. Den nuvarande debattledaren Belinda Olsson minns honom som stöttande.

– Eftersom han var ”The original debattledare” så hörde han av sig till mig ibland när jag tagit över programmet efter Janne Josefsson och sa vänliga ord. Så när jag fick höra att han gått bort tänkte jag på det... att han var väldigt uppmuntrande, det var fint.

Olsson berättar att de äldre debattprogrammen var hårdare och mer vinklade, och programmen fick då som nu ofta kritik. Som debattledare beskriver Belinda Olsson därför Siewert som tuff, men skicklig, och en föregångare.

– Det finns ett litet Siewert Öholm-arv i SVT-huset, min producent blev till exempel upplärd av honom.

Belinda Olsson avslutar med att även om Siewert Öholm kunde säga märkliga saker, kunde han också vara väldigt fin och stöttande.

”Gjorde mig till programledare”

Lars Adaktusson (KD), arbetade med Öholm i Kvällsöppet från Göteborg på 90-talet.

– Han gjorde mig till programledare när jag vikarierade för honom i Kvällsöppet. Han var väldigt engagerad, han brann verkligen för debattgenren och gjorde mycket för det formatet i svensk tv, säger han.

Siewert Öholm och Lars Adaktusson var vänner även utanför debattscenen i tv.

– En vänfast och generös person med en stor portion humor.

Om samhällsdebattören Öholm säger Adaktusson:

– Han var väldigt radikal i sin kristna tro och stod för den i alla väder. Den kombinationen med ett väldigt starkt patos och civilkurage gjorde att han naturligtvis provocerade med en del av det han gjorde eller sa. Sedan var Siewert också väldigt ödmjuk för kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Siewert Öholm 1939-2017

Mer i ämnet