Skådespelaren Peter Fonda har dött, 79 år gammal. Foto: Francois Mori/AP/TT

Skådespelaren Peter Fonda har dött

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske skådespelaren och regissören Peter Fonda har dött. Det rapporterar flera amerikanska medier. Han blev 79 år gammal.

Peter Fonda är mest känd för sin roll som Wyatt i den kultförklarade filmen ”Easy Rider” från 1969, som han även producerade och bidrog att skriva manus till. Fonda nominerades, tillsammans med med medförfattarna Dennis Hopper och Terry Southern, till en Oscar för filmmanuset.

Han kommer från en familj av framstående skådespelare och är son till Henry Fonda och bror till Jane Fonda. Bridget Fonda är hans dotter.

Flera prisade roller

För sin roll som Ulee i ”Ulee's gold” vann han en Golden Globe Award, samt nominerades till en Oscar för bästa manliga huvudroll. Han innehar ytterligare en Golden Globe för TV-filmen ”Den heta passionen”.

Peter Fondas familj uppger i ett uttalande att skådespelaren ska ha gått bort i sitt hem i Los Angeles under fredagförmiddagen, lokal tid, i sviterna av lungcancer.

Jane Fonda: ”Gick vidare skrattandes”

”Medan vi sörjer förlusten av denna älskvärda man önskar vi också att alla kan fira hans okuvliga själ och kärlek till livet”, skriver familjen i uttalandet.

Storasyster Jane Fonda har lämnat en kommentar till sajten TMZ: ”Jag är väldigt ledsen. Han var min söta lillebror. Den pratglada i familjen. Jag har haft underbar tid ensam med honom de senaste dagarna. Han gick vidare skrattandes.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.