Skådespelaren Roger Moore är känd för rollen som James Bond. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skådespelaren Roger Moore är död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Roger Moore har avlidit. Det meddelar hans familj på Twitter. James Bond-skådisen blev 89 år gammal.

Roger Moore är känd för sin rolltolkning av agenten James Bond. Han spelade Bond i sju filmer, däribland ”Leva och låta dö” (1973), ”Moonraker” (1979) och ”Octopussy” (1983) och är hittills den som har spelat rollen under längst tid, i 12 år.

Roger Moore har flera Sverigekopplingar. Han har spelat mot flera svenskar i Bond-filmer, bland annat Maud Adams och Britt Ekland, i ”Mannen med den gyllene pistolen” (1974), och Dolph Lundgren i ”Levande måltavla” (1985). Han var också god vän med gourmeten Tore Wretman samt Prinsessan Lilian.

LÄS MER: Moores barn: ”Tack för att du var du”

Moore slog igenom stort i TV-serien ”Helgonet” i rollen som Simon Templar 1962. Serien gjordes i sex säsonger och det sista avsnittet gjorde 1969. Han hade också stora framgångar i serien ”Snobbar som jobbar” (1971), som blev en enorm succé i Sverige.

Gjorde sin sista Bond-film 1985

Roger Moore tog över rollen som James Bond från Sean Connery och blev därmed den tredje personen att tolka Ian Flemings berömda agent.

Efter att han gjorde sin sista Bond-film 1985, ”Levande måltavla”, dröjde det fem år innan han syntes på vita duken igen. Men filmerna som han medverkade i blev inga stora framgångar.

LÄS MER: Agent för sin hatt?

Sedan början på 90-talet har han medverkat i ett fåtal spelfilmer men gjort en hel del roller som röstskådespelare.

Prisad skådespelare

2003 adlades Roger Moore av drottning Elizabeth.

Moore var också mycket uppmärksammad för sina humanitära engagemang. Han blev Goodwill- ambassadör för Unicef 1991 och 2008 belönades han med Dag Hammarskjöld-priset av FN.

BILDSPEL: Roger Moores liv i bilder

Roger Moore blev 89 år gammal, familjen meddelade bortgången på Twitter. ”Tack pappsen för att du var du, och för att du var så väldigt speciell för så många människor”, skrev Moores tre barn i uttalandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skådespelaren Roger Moore död

Mer i ämnet