Foto: TT

Kim Anderzon avled i fredagskväll

Uppdaterad
Publicerad

Den folkkära skådespelaren Kim Anderzon avled i sitt hem på fredagskvällen. Hon blev 71 år.

– Det skedde hemma hos oss. Familjen var närvarande, säger livskamraten Lars Naumburg till Aftonbladet.

Kim Anderzon har vunnit flera utmärkelser för sina skådespelarinsatser. Bland annat fick hon 1983 motta en Guldbagge i kategorin ”Bästa skådespelerska” för sin roll i filmen ”Andra dansen”.

Hon har även prisats av Svenska Akademien och Teaterförbundet.

Blickade tillbaka i sista intervjun

Kim Anderzon medverkar i ett kommande avsnitt av SVT:s ”Fråga Doktorn” som sänds 10 november. Intervjun, som gjordes i början av oktober, skulle komma att bli en av de sista. Där blickar hon tillbaka på sin karriär och berättar om hur allt började. Hur hon kom till Stockholm som 16-åring, med stora drömmar i bagaget.

– Jag skulle bli något. Man levde i någon slags filmstjärnedröm. Först skulle jag utbilda mig. Och det gjorde jag, till riterska. Sen så började jag med teater, säger Anderzon och fortsätter:

– Jag har hållit på med skådespeleri sedan dess och alltid jobbat, alltid jobbat. Det är ju inget arbete, det är en lustfylld lek jag håller på med.

Hade många roller

Anderzon var under många år knuten till Pistolteatern, där hon inledde sin karriär i slutet av 60-talet. Hon gjorde senare flera omtyckta roller inom komedivärlden, bland annat i ”Sällskapsresan” där hon spelade rollen som Siv Åman – en av de två systrarna som Stig-Helmer, spelad av Lasse Åberg, möter på sin berömda charterresa.

Hon dök också upp i ”Göta Kanal” från 1981 där hon spelade Lena Andersson som tillsammans med maken Janne, spelad av Janne ”Loffe” Carlsson, slåss för en rejäl båtorder.

Som frilansskådespelare fick Anderzon mycket uppmärksamhet, bland annat med monologpjäserna ”Änglasug” (1989) och ”Vivavagina” (1997). För tv-publiken gjorde Kim Anderzon sig kanske mest känd som Siv Svensson – ett av ansiktena i SVT-serien Rederiet.

Stod på scenen till slutet

Kim Anderzon hade lidit av cancer under två års tid, men stod på scenen in i det sista. Den 19 september hade föreställningen ”Den skalliga primadonnan” nypremiär på Boulevardteatern i Stockholm, med henne i en av rollerna.

I en intervju med Aftonbladet inför premiären berättade Anderzon om sjukdomen. Hon sa då att cellgifterna inte gett effekt, men att hon ändå ville stå på scen.

– Eftersom jag är sjuk är det min morot, glädjekicken i livet. Det är viktigt att ha den så det inte bara kretsar kring sjukdomen, då tror jag att man lätt kan bli deprimerad. Men det är inte jag. Jag är fylld av glädje.

Samma vecka som hon avled tog hon farväl av sina vänner med en försenad 70-årsfest. Vännerna vittnar om hur Kim Anderzon tackade dem alla med ett strålande tal, som berörde alla närvarande djupt.

Kim Anderzon blev 71 år.

Känd från teater och film

Visa

* Kim Anderzon föddes 1943.

* Teaterintresset väcktes då hon följde med farföräldrarna till teatern i Östersund.

* Skådespelarkarriären följde efter scenskolor i Stockholm.

* Hon är bland annat känd för att ha spelat i de uppmärksammade ensamföreställningarna Änglasug och Vivagina.

* Hon medverkade i många filmer, däribland Andra dansen, Sällskapsresan och Göta kanal.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer