Kim Anderzon på Boulevardteatern med Roger Westberg. Foto: TT

”Jag minns henne med stor värme”

Uppdaterad
Publicerad

Kim Anderzons sista föreställning var ”Den skalliga primadonnan”, på Boulevardteatern i Stockholm. Teaterchefen minns henne som en kvinna med okuvlig vilja – och en underbar personlighet.

– Hon var ett föredöme. Det var fantastiskt att få jobba med henne i ”Skalliga primadonnan”. Ett äventyr varje kväll. Vi saknar henne här på Boulevardteatern och våra tankar går till hennes närmaste familj, säger teaterchefen Roger Westberg till SVT.

Han fortsätter:

– Jag minns henne med stor värme. Hon var förutom vår tids största komedienne även en oerhört generös person med en okuvlig vilja och underbar personlighet.

”En energirik skådespelare”

Skådespelarkollegan Helge Skoog spelade även han tillsammans med Anderzon under hennes sista föreställning på Boulevardteatern.

– Det är första gången jag har spelat mot henne och det har varit väldigt roligt. Hon var en energirik skådespelare, uppfödd i källarteater och i fria grupper. Hon har inte varit på någon traditionell teaterscen utan alltid haft behovet av att ha en direkt publikkontakt, säger han till TT.

Förstod att det var sista gången

Anderzon och Skoog stod på scenen tillsammans för sista gången i fredags förra veckan.

– Då förstod jag att det var sista gången hon spelade. Det gick inte längre och publiken märkte att hon var sjuk och döende.

Han minns henne som en mycket färgstark person som var full av energi, mod och kraft.

– Jag vill också minnas hur hon kämpade mot den här sjukdomen och ställde upp trots att hon hade plågor. Till slut gick hon med käpp men hon fortsatte och gav allt.

Lottie Ejebrant som spelade med Kim Anderzon i Sällskapsresan säger till SVT Nyheter:

– Vi spelade systrar i Sällskapsresan och då fick jag en syster. En dramatisk syster. Hon är ju en teater hela hon. Jag kommer att minnas henne som ett kraftpaket, så fylld av energi, värme och generositet. Inom svensk teater var hon fullständigt unik.

”En feministisk stjärna”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.