Fel vinnare lästes upp under årets Oscargala. Foto: TT

Skandalen: Fel film fick bästa film på Oscarsgalan 2017

Uppdaterad
Publicerad

La la land-producenten avbryter själv tacktalet och avslöjar den historiska missen. Det är fel vinnare som fått Oscargalans tyngsta pris. ”Detta är inget skämt – Moonlight vann”.

Det blev total förvirring under prisutdelningen när galans tyngsta pris, bästa film, skulle delas ut. Warren Beatty och Faye Dunaway skulle presentera vinnarna, men Warren Beatty kommer av sig och tittar flera gånger på Faye Dunaway istället för att säga vad det står. Då tar hon kuvertet och läser ”La la land”. Hela filmteamet gick då upp på scenen och hann påbörja tacktalet innan det stod klart – allt var ett misstag.

”Det här är inget skämt, Moonlight vann”, säger ”La la lands” producent Jordan Horowitz upprört från scenen, när han inser att det blivit fel. ”Jag kommer nu stolt ge statyetten till mina vänner som gjort Moonlight”.

Oscarsgalan 2017

Fick fel kuvert

Hur detta historiska misstag kunde ske är ännu inte helt klart men det verkar som att Warren Beatty fått fel kuvert när han skulle läsa upp vinnaren.

Läs mer: Svensk vinst på Oscarsgalan

”Jag försökte inte vara rolig” säger Warren Beatty, och förklarar att han fått kuvertet för den tidigare kategorin bästa kvinnliga huvudroll, som gick till Emma Stone i ”La la land”.

”Moonlight”-regissören Barry Jenkins blev så chockad av missen att han knappt visste vad han skulle säga.

”Inte ens i mina drömmar kan det här vara sant, men åt helvete med drömmar, för det här är sant. Helt fantastiskt”, sa han innan han lämnade mikrofonen.

Läs mer: Högt betyg till Moonlight

”Finns inget som live-tv”

Jimmy Kimmel, årets Oscarsvärd, blev lika chockad han. ”Jag skyller på mig själv. Jag visste att jag skulle sabba den här showen” säger han.

Läs mer: Mycket politik under prisutdelningen

Den tidigare galavärden Ellen DeGeneres, som höll i spektaklet 2014, twittrar ”Det finns inget som live-tv. Grattis till Moonlight! Och till La la land för en så värdig reaktion”.

Anna Serner: Vi är i chock allihop

I SVT:s livesändning medverkade Anna Serner, VD för Svenska filminstitutet som varje år anordnar svenska motsvarigheten till Oscargalan.

– Vi var i chock allihop. Bara idén att vi på Filminstitutet skulle göra en sån miss när man också vet vilket antiklimax det måste vara. Det måste vara en av de större katastrofen man kan råka ut för, säger Anna Serner.

En Oscar till Sverige

Sverige hade chans på fyra Oscarstatyetter och kammade hem en av dom. Linus Sandgren vann för Bästa foto i La la land, en film som till slut tog hem sex kategorier.

Läs hela listan över kvällens vinnare här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2017

Mer i ämnet