• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Musikjournalisten Hanna Fredin: ”Paparazzi-journalistiken har inte lika stor makt i dag”. Foto: TT

Musikjournalisten: ”Skandalerna hade inte varit lika stora i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Skandalen kring Janet Jacksons blottade bröstvårta nagelfars i en ny dokumentärfilm producerad av The New York Times.
Det är en av flera filmer den senaste tiden som försöker gå till botten med sexismen och misogynin mot 90-talets kvinnliga popstjärnor.

– Först flera år senare började man ta upp hur orättvis skuldfrågan blev, säger musikjournalisten Hanna Frelin.

Under helgen var det svensk premiär för The New York Times dokumentär Blottad: Skandalen som fällde Janet Jackson.

Filmen berättar historien om den så kallade Nipplegate: det drev som följde efter att Janet Jackson råkade blotta sin ena bröstvårta för 140 miljoner tv-tittare när artistkollegan Justin Timberlake rev av hennes korsett under ett uppträdande på Super Bowl 2004.

Händelsen blev ödesdiger för Janet Jackson.

– Det blev ramaskri. Programmet fick massor av anmälningar och Janet Jackson blev svartlistad från flera tv- och radiokanaler. Men Justin Timberlake kunde sitta och skratta bort det här. Först flera år senare började man ta upp hur orättvis skuldfrågan blev, säger Hanna Frelin, radioproducent som gjort en P3 Musikdokumentär om händelsen.

”Hade inte varit lika illa idag”

Dokumentärfilmen försöker reda ut varför Janet Jackson straffades så hårt. Just sexismen och misogynin mot kvinnorna i 90-talets popvärld, såsom Spice Girls och Britney Spears, har satts under lupp i flera dokumentärer det senaste året.

– Jag tror att det handlar om att samtalet kring jämställdhet har förändrats. Det har gått så pass lång tid att vi kan titta tillbaka på de här händelserna och verkligen se vad som hände. De här skandalerna hade inte blivit lika stora i dag, det hade inte varit lika illa.

Huvudpersonerna är inte med

Men att varken Janet Jackson eller Britney Spears medverkar i dokumentärerna om sig själva kan potentiellt vara problematiskt, säger Hanna Frelin.

– Det här är historier som är rätt traumatiska för dem som privatpersoner. Jag kan inte säga något om vad Janet Jackson kommer att säga efter den här filmen, men Britney Spears gick ju ut efter sin dokumentär och sa att det kändes fruktansvärt att de här händelserna drogs upp igen. Det blir fortfarande någon annans bild av dem som fömedlas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se framträdandet som blev känt under namnet ”nipplegate” och färgade hela Janet Jacksons karriär. Foto: SVT/Blottad: Skandalen som fällde Janet Jackson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer