Hör Skansens vd om nedstängningen. Foto: Maja Suslin/TT

Skansen stänger – första gången på 129 år

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa fredag, den 27 november, stängs entréerna på Skansen ned helt och Jul på Skansen ställs in. Detta efter regeringens besked om de nya restriktionerna som kom i veckan och den tydliga uppmaningen om att ”ställa in”.

I ett pressmeddelande skriver Skansen att man efter statsministerns tydliga besked om skärpta restriktioner inte kunde se någon annan möjlighet än att ta ansvar och stänga ned sin verksamhet helt och hållet.

Vd:n John Brattmyhr säger att beslutet om att stänga ner Skansen nu känns svårt men rätt.

– Vi befinner oss i en extremt allvarlig ekonomisk situation där vi kämpar för vår överlevnad. Tidigare har vi gjort bedömningen att vi kan ha öppet för att vi är ett utomhusmuseeum, samtidigt som vi begränsat antalet besökare och anpassat vår verksamhet för att göra det säkert för våra gäster. Men när vi nu ser att utvecklingen går åt fel håll, och i kombination med regeringens tydliga besked i veckan, så bedömer vi att vi bör stänga för att ytterligare bidra till en minskad smittspridning och ett tryggt samhälle för alla, säger John Brattmyhr i pressmeddelandet.

Har haft öppet trots pandemin

Skansen har trots coronapandemin kunnat hålla öppet eftersom det är en utomhusarena och att restriktionerna har kunnat hållas. Detta, samt det ekonomiska statliga stöd som Skansen har fått under året, har gjort att parken har kunnat överleva. Men det räcker inte på längre sikt, skriver man.

– Vi måste överleva här och nu men samtidigt måste vi vara mer innovativa än någonsin för att utveckla vårt erbjudande till gäst och skapa nya intäkter. Utmaningen att ställa om verksamheten samtidigt som medarbetarna är permitterade, och att grundläggande ekonomiska förutsättningar för utveckling inte finns, är extremt svårt att lösa, säger John Brattmyhr.

I ett meddelande till sina besökare skriver Skansen att man ser fram emot att kunna välkomna gäster igen, ”förhoppningsvis någon gång under våren”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.