Spotify har på några års tid blivit den dominerande plattformen i svensk musikbransch. Foto: TT

Skivbolag döms för att ha lagt ut musik på Spotify

Uppdaterad
Publicerad

Skivbolaget MNW döms för att olovligen ha lagt ut musik med punkbandet KSMB på streamingtjänster. Domen kan komma att påverka hela musikbranschen.

Sedan Spotify gjorde sitt intåg på musikmarknaden 2007 finns snart hela Sveriges musikhistoria tillgänglig på den svenska streamingtjänsten. En viktig faktor till att detta gått så fort är att skivbolagen som äger rättigheterna till musiken snabbt inlett samarbeten med Spotify, och tolkat det som att avtal som skapats före den digitala eran också gäller det nya formatet.

Från flera musikerhåll har man varit kritisk, och pekat på att nya avtal måste skrivas eftersom skivbolagens kostnader för bland annat skivtryck och distribution har försvunnit.

KSMB-tvisten

Musiken tas bort

Nu får musikerna rätt, enligt en ny dom i Solna Tingsrätt. Det är artisten Johan Johansson som med hjälp av Musikförbundet stämt skivbolaget MNW, som lagt ut verk med KSMB, Strindbergs och John Lenin på Spotify utan att  rådfråga Johansson, som spelar trummor på inspelningarna.

Enligt Kulturnytt fastslår tingsrätten nu att MNW därmed olovligen utnyttjat Johanssons upphovsrätt,  och att de inte fritt får disponera den även om de äger själva ljudinspelningarna och ersätter Johansson. Svenska musikförbundet är nöjda med beslutet och kallar det för en ”unik dom”.

– Skivbolagen har likt pirater tagit sig rättigheter som de inte har, vilket är fullständigt oacceptabelt och oseriöst. Det är inte rimligt att vi ska behöva stämma bolagen för att artisterna ska få rättvisa villkor, skriver Musikerförbundets ordförande Jan Granvik i ett pressmeddelande.

Kan påverka hela musik-Sverige

Tingsrätten förbjuder nu MNW att sprida musiken på Spotify, mot vite på 10.000 kronor. Beslutet kan få stora konsekvenser för den svenska musikmarknaden, där över 90 procent av musikkonsumtionen består av strömmad musik och många skivbolag tolkat sina distributionsavtal som MNW.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KSMB-tvisten

Mer i ämnet