Författaren Sofi Oksanen i Agenda. Foto: SVT

Sofi Oksanen: Invasionen i Ukraina följer ett mönster

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska invasionen i Ukraina följer samma mönster som när baltstaterna ockuperades, sade författaren Sofi Oksanen i Agenda.

– Agerandet är exakt detsamma. Först går styrkor in under någon fånig förevändning. Sedan blir det demonstrationer, där demonstranterna givetvis är lejda av Moskva. Därefter bildas en ny regering under vapenhot. Sedan hålls en så kallad folkomröstning om anslutning. Det känns mycket bekant, sade Sofi Oksanen.

Hon pratade också om hur ryssarna ser på Europa. Ryssarna kallar Europa För ”Gayropa”, sade hon. Och revolutionen i Ukraina kallades inledningsvis inte Euromajdan utan Gayromajdan.

”Korståg mot europeiska värderingar”

– Putins korståg mot homosexuellas rättigheter är också ett korståg mot Europa och europeiska värderingar. Enligt rysk propaganda är Europa svagt och dekadent – vi är ju för de homosexuellas rättigheter.

Varför tror du Vladimir Putin reagerade så starkt på den ukrainska revolutionen?

– Han hade satsat mycket på Janukovytj och hans regering. Han behövde Janukovytj vid makten. Men ibland gör man misstag. Och jag tror det här var ett misstag. Våld är aldrig populärt. Men jag vet inte om han bryr sig så mycket just nu. Han har mycket annat att tänka på, sade Sofi Oksanen.

– Dessutom håller ryska medier just nu på med att skapa en historia där våld och ockupation är berättigat. Och vi måste komma ihåg att Putin behöver tänka på sin popularitet. Stödet för hans politik har faktiskt ökat.

Men enligt Ryssland är den nya regimen i Ukraina ett hot mot Krims befolkning.

– I rysk propaganda påstås mycket som faktiskt inte är sant.  Vi borde låta ukrainarna säga vad de tycker utan att hotas av ryska trupper.

Vad tror du Putin vill uppnå?

– Han drömmer säkert om en euroasisk union som är mycket starkare än EU eller USA. Det nya Ryssland respekterar inte gränser, alla städer och gränsområden nära Ryssland anses historiskt höra till Ryssland, sade Sofi Oksanen.

”Ryssland är en kolonialmakt”

– Ryssland har alltid varit en expansiv kolonialmakt. Vi har inte fattat det, för när vi tänker på kolonialism tänker vi på Afrika eller på något i det förflutna som inte hör hemma i vår tid. Men Ryssland var expansivt redan under tsardömet och sovjettiden. Det nya Ryssland är också expansivt. Det har alltid varit kärnen i rysk politik.

Hur långt tror du Putin är beredd att gå?

– Frågan är om han ens vet det själv. Han vill göra Ryssland till ett ärorikt land. Och han vill leda det landet. Det innebär också att han måste ha inflytande över andra länder. Det billigaste sättet att ha inflytande över andra länder är finlandisering. ”Skräm dem, så gör de som du vill. Sätt skräck i dem, muta dem, korrumpera dem, så gör de som du vill.”

– På så sätt kan man uppnå världsherravälde utan att starta ett krig på riktigt. Det räcker med att skrämma folk. Men jag tycker inte vi ska bli rädda utan vi bör titta på fakta.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.