Sverker Lund var tecknaren bakom den klassiska kortfilm som visar solens upp och nedgång i SVT. Foto: SVT

Solfilmens skapare Sverker Lund har gått bort

Publicerad

Solfilmens skapare, Sverker Lund, har gått bort, skriver Dagens Nyheter. Han var tecknaren bakom den klassiska kortfilm som visar solens upp och nedgång i SVT.

Sverker Lund var en mångårig tecknare på SVT. Han avled under söndagen efter en tids sjukdom skriver Dagens Nyheter. Uppväxt i Stockholm, utbildad på Konstfack under senare delen av 40-talet ritade han på 60-talet den kända vinjettfilm som visar solens upp och nedgång i SVT.

Filmen är SVT:s äldsta vinjett som fortfarande är i användning. Först var den svartvit, men när färgteven kom gjorde Sverker en ny version och det är den som visas än idag.

Fick stort genomslag

Enligt Sverker Lunds son, Stefan Lund, kom Solfilmens genomslag att betyda mycket för Sverker Lund.

– Han var oerhört stolt över den och den gjorde honom till ett slags kändis. Jag höll tal för honom på hans åttioårsdag och då sade jag att vi var tre syskon, jag, min syster och ”Gäsper”, vi var alla lika älskade, berättar sonen Stefan Lund för Dagens Nyheter.

Otaliga illustrationer för SVT

1965 blev Sverker Lund fast anställd på Sveriges Television och gick i pension 1996. Under de åren gjorde han otaliga illustrationer både för Aktuellt och andra teveprogram.

Sverker Lund blev 86 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer