Sedan 2013 har regeringen, Kungliga Operan och Statens fastighetsverk försökt ta fram ett beslut om operahusets renovering eller ombyggnad.. Arkivbild.

Statens fastighetsverk begär 90 miljoner för förstudie om operarenovering

Publicerad

Statens fastighetsverk begär 90 miljoner kronor för att se över förutsättningarna för renoveringen av det eftersatta operahuset i Stockholm.

För några veckor sedan fick Statens fastighetsverk (SFV) i uppdrag av regeringen att se över förutsättningarna för en kommande renovering av Operan i Stockholm. Nu begär SFV att få göra en förstudie inför renoveringen.

Myndigheten begär 90 miljoner kronor för att kunna genomföra förstudien.

Klar om ett år

”Operabyggnaden är i akut behov av renovering och det går inte att lappa och laga längre. (...) Målet är att få en operabyggnad att vara stolt över och som klarar de lagkrav som ställs på fastigheter och på en fungerande arbetsmiljö för våra hyresgäster”, säger SFV:s generaldirektör Ingrid Eiken i ett pressmeddelande.

Om regeringen ger klartecken kan arbetet dra i gång, och målet är att förstudien ska vara klar omkring ett år efter beslut.

Därefter lämnas den till regeringen med ett beslutsunderlag, en uppskattning av kostnaden för hela projektet, en uppskattad tidplan samt en hemställan om projektering.

Utdragen fråga

Frågan om renovering av Operan har dragits i långbänk sedan Fredrik Reinfeldts regering, med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M), 2013 utlovade 2 miljarder till att bygga om huset. Sedan dess har frågan hamnat på en rad kulturministrars bord.

I mitten av mars i år ratade regeringen de två dåvarande renoveringsförslagen som fanns, och begärde in ett nytt, tredje, alternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.