”Stealth wealth”-stilen: Därför klär sig de rikaste diskret

Uppdaterad
Publicerad

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg ses ofta i en enkel grå t-shirt. Och bland miljardärerna i tv-serien Succession är en dyr märkesväska med igenkännbart mönster inte tillräckligt diskret. ”Stealth wealth” kallas stilen bland de allra rikaste – som går ut på att vara dyr men nedtonad.

Igenkännbara lyxmärken och tydliga loggor flyger inte i finrummen, det märks i premiäravsnittet av Successions fjärde säsong.

Då tar kusinen Greg med sig sin nya flickvän Bridget till ett miljardärtätt födelsedagskalas. Det blir snabbt tydligt att Bridgetts Burberry-handväska, i märkets klassiska mönster, inte håller måttet. I alla fall inte om hon skulle följa ”stealth wealth”-stilen, som nu diskuteras i sociala medier.

Dyrt som inte syns

– Stealth Wealth betyder ”smygande rikedom”, säger Justina Hüll, tidigare modejournalist och idag reporter på SVT Nyheter.

Hon berättar att ”stealth wealth” eller ”quiet luxury” (tyst lyx) är märkbart inom modet bland samhällets rikaste.

– Det handlar om idén att köpa saker som har väldigt bra kvalitet och hantverksfokus. De är väldigt dyra men det ska inte synas.

Med andra ord är tydliga märken, som Succession-Bridgets väska, inte tillräckligt diskret för att smälta in bland miljardärerna.

Kan komma från 1700-talet

Det finns olika uppfattningar om ”stealth wealth”-stilens ursprung. Men enligt Hüll går den att spåra till slutet av 1700-talet när den franska monarkin föll.

– Hovlivet dog ut och fokuset på fina kläder med mycket spets likaså. Peruker och pudret försvann och så kom industrialismen, urbaniseringen och den propra kostymen som blev ett uttryck för makt och tillbakahållsamhet.

”De som vet de vet”

Att klä sig dyrt men diskret är alltså inget nytt. Men att det diskuteras mycket just nu kan bero på det ekonomiska världsläget.

– Man vill inte vara tondöv helt enkelt, säger Justina Hüll.

Ett exempel är skådespelaren Gwyneth Paltrow som dök upp i, för ett otränat öga, ganska alldagliga kläder i rättegången mot henne efter en skidolycka.

– Själva grejen är att ”de redan invigna” ser hur dyra hennes kläder är. De vet att de där skorna kostar 25 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.