Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare. Till höger Börshuset i Stockholm. Foto: TT

Stockholms stad redo att stämma Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan gick Stockholms stad ut med att man vill riva det avtal staden har med Svenska Akademien om nyttjandet av Börshuset. Akademien betalar i dagsläget ingen hyra och hänvisar till ett över hundra år gammalt avtal. Nu börjar staden tappa tålamodet.

I mars 2019 meddelade Stockholms stads fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) att staden ville att Svenska Akademien skulle börja betala hyra. Enligt kommunen betalar den 6 miljoner i hyreskostnader och 1,5 miljoner kronor i drift per år för börshuset.

Svaret från Akademien lät inte vänta på sig: Vi har redan betalat – för hundra år sedan.

1913 var det tänkt att Svenska Akademien, med hjälp av donationer från en mecenat, skulle få överta Börshuset för 800 000 kronor. Men det avtalet landade sedan i att Akademien skulle få nyttja våning två ”för all framtid”. 600 000 kronor betalades ut från Akademien till staden.

Enligt Akademien skulle de pengarna, om de förvaltats annorlunda av Stockholms stad, ha täckt hyran och mer därtill än i dag. Men så blev det inte och Stockholms stad tycker inte att det känns rimligt att skattebetalarna ska behöva sota för ett gammalt beslut.

”Tillbakavisar krav”

Akademien uppger att Stockholm stad i februari meddelade att man var redo att gå till domstol. Akademien skriver i ett uttalande till Kulturnyheterna:

”Akademien har nu mottagit ett krav från staden på ytterligare ersättning för nyttjande av de ytor som disponeras enligt 1914 års avtal. Akademien har tillbakavisat kravet. Staden har aviserat sin avsikt att säga upp Akademien om inte ytterligare ersättning betalas. Staden begär också att frågan om rätt till ytterligare ersättning ska prövas i domstol.”

Vill ha dialog

Akademien hoppas dock kunna föra en dialog med staden.

Efter Akademiens uttalande säger Dennis Wedin att Stockholms stad har en stämningsansökan redo att skicka till tingsrätten, men att man avser ha ytterligare ett möte med Akademien.

– Vår deadline har gått ut, men sen fick vi en indikation på att det var värt att föra en vidare dialog. Om vi inte hade fått den signalen, då hade vi sett till att frågan går till domstol, säger Dennis Wedin (M) till Kulturnyheterna.

Frågan som ska redas ut är om det avtal som finns mellan Svenska Akademien och Stockholms stad är ett hyresavtal eller inte.

– Vi ser seriöst på vår relation, men vi är hårda kring frågan att vi vill ha hyra. Jag står på skattebetalarnas sida, men vi vill ha kvar Svenska Akademien i Börshuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer