Pocketböcker på Bokmässan 2019 på Svenska Mässan. Foto: TT

Stor vånda bland förlagen efter Bokmässans besked

Uppdaterad
Publicerad

Bokmässan vägrar ställa in – på något sätt ska det gå. Men hos bokförläggarna skapar planerna många frågetecken.

Idag kom besked angående höstens evenemang. I ett brev till utställarna tecknar mässarrangören två tänkbara scenarier. Antingen äger mässan rum som vanligt men med socialt distanserande justeringar utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Eller så blir mässan digital, som en festival online.

– Vi tror att litteratur och läsning är oerhört viktigt i det samhället vi nu lever i och det här är ju ett sätt att sätta ljus på den utgivning som faktiskt äger rum, säger Frida Edman som är mässansvarig.

Bland de svenska förlagen som redan innan pandemin hade det tufft ekonomiskt är våndan inför en eventuell mässa utbredd.

– Hur kommer stämningen vara? Blir det samma genomslag om man har det digitalt? Vad kommer vår relation till skärm vara i september?, säger Tove Leffler, förlagschef på Atlas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.