Journalisten Lisa Bjurwald riktar kritik mot Stora journalistpriset. Foto: TT

Stora journalistpriset får kritik: För storstadscentrerat

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen koras årets vinnare av Stora Journalistpriset – ett anrikt pris med stor tyngd som syftar till att lyfta journalistik som utmärkt sig under året. Kritik riktas nu mot att både juryn och nomineringarna är alltför storstadscentrerade.

– Att i princip enbart nominera journalistik som görs i Stockholm är ju att underkänna all fantastisk journalistik som görs i resten av landet, säger Lisa Bjurwald till Kulturnyheterna.

Nomineringarna till Stora Journalistpriset har de senaste tre åren dominerats av resursstarka, etablerade storstadsmedier. I en krönika i tidningen Journalisten riktar Lisa Bjurwald, författare och journalist, skarp kritik mot storstadsmediernas dominans.

– Stora journalistpriset marknadsför sig som det finaste, mest prestigefulla priset och att då i princip enbart nominera journalistik som görs i Stockholm är ju att underkänna all fantastisk journalistik som görs i resten av landet, säger Lisa Bjurwald till Kulturnyheterna.

Alla som vill, både privatpersoner och redaktioner, kan nominera bidrag till Stora journalistpriset. Av de nomineringar som kommit in gör Journalistprisets jury ett urval av bidrag som sedan tävlar i olika klasser, som Årets förnyare, Årets avslöjande och Årets berättare.

Få lokalredaktioner nominerar

Jonas Bonnier, ordförande i Stora journalistprisets jury, bekräftar bilden av att det finns en övervikt av resursstarka mediehus bland nomineringarna. Det är olyckligt att så pass få lokalredaktioner nominerar sina jobb, tycker han.

– Det finns en tydlig övervikt till de resursstarka medierna, så är det ju.

– Många medier i Stockholm nominerar väldigt naturligt och är duktiga på det medan samma självklarhet att nominera sina jobb inte finns i resten av landet. Det är väldigt mycket en fråga om resurser som ju ofta finns i Stockholm. Det är också en demokratifråga, säger Jonas Bonnier till Kulturnyheterna.

Enligt Stora journalistprisets hemsida ska juryn bestå av ”kunniga, framstående journalister från hela mediesverige”, men endast två av årets 12 röstberättigade jurymedlemmarna bor och arbetar utanför Stockholm.

10 av 12 jurymedlemmar verksamma i Stockholm

Och det kan enligt Lisa Bjurwald också påverka juryns nomineringsarbete.

– Man anlägger en bekväm inställning. Man tittar på de stora, de mest omdiskuterade, det man själv eller personer i ens egen krets har läst, uppmärksammat och delat. Men det som är viktigt om man sitter i juryn för ett pris av det här slaget är att man går ett steg längre.

Men att det här skulle påverka juryns arbete håller Jonas Bonnier inte med om.

– Just nu är det färre lokaljournalister än vad det brukar och borde vara i juryn, men å andra sidan är de som sitter där mycket väl förankrade utanför Stockholm, både som personer och i sina sociala nätverk. Men absolut, det är klart att vi kan bli bättre på det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.