– Jag har blivit fullständigt nedringd av anhöriga och överlevande och andra som är engagerade i den här saken, säger regissören Henrik Evertsson. Foto: Dplay

Stora journalistpriset för Estoniadokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten och regissören Henrik Evertsson har tilldelats Stora journalistpriset i klassen Årets avslöjande för dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt”, enligt ett pressmeddelande.

”Jag är verkligen otroligt stolt över den här dokumentären och hedrad över priset. Redaktionen har gjort ett fantastiskt och metodiskt jobb i ett ämne som är ganska otillgängligt och svårt att få en överblick över”, skriver Henrik Evertsson i en kommentar.

”Estonia – fyndet som ändrar allt” handlar om förlisningen av passagerarfartyget M/S Estonia den 28 september 1994, där 852 människor miste livet. I de fem delarna av dokumentärserien avslöjas ett aldrig tidigare dokumenterat hål i skrovet – uppgifter som har lett till en ny preliminär bedömning av berörda myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.