#Metoo fick ungefär fyra gånger så mycket utrymme i de största svenska tidningarna jämfört med de danska. Det visar en ny undersökning från Göteborgs universitet. Foto: AP/TT & TT

Stora skillnader mellan svensk och dansk #metoo-bevakning

Publicerad

Mediebevakningen kring #Metoo såg olika ut i Sverige jämfört med Danmark, det visar en ny undersökning från Göteborgs universitet. I Sverige lyftes ämnet ofta på nyhetsplats – medan de danska medierna framförallt skrev om det på kultur- och debattsidorna.

Efter avslöjanden om sexuella övergrepp, och inte minst dess utbredning i Hollywood, fick hösten 2017 hashtagen #Metoo också fäste i Sverige och Danmark.

Men hur medier tog sig an och beskrev ämnet skiljde sig markant åt, visar en ny undersökning från Göteborgs universitet. #Metoo fick ungefär fyra gånger så mycket utrymme i de största svenska tidningarna jämfört med de danska.

I Sverige lyftes ämnet ofta på nyhetsplats. Medan de danska medierna framförallt skrev om det på kultur- och debattsidorna. Undersökningen visar också att i synnerhet danska manliga journalister var kritiska mot Metoo-rörelsen.

− I Danmark presenterades #MeToo som något man kan ha olika attityder till, inte som ett strukturellt problem som kräver svar från danska politiker eller ändrad lagstiftning. Det faktum att #MeToo behandlades som ett debattämne innebar att praktiskt taget inga danska politiker kommenterade frågan under perioden, säger forskaren Jannie Møller Hartley, som tillsammans med Tina Askanius genomfört undersökningen, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.