En av författarna som plockas bort från Nextory är Nobelpristagaren Annie Ernaux. I klippet ser du Storytel books och Nextorys respektive vd om varför 10000 ljudböcker plockats bort. Foto: Martin Ekelin, SVT/TT

Ljudbokskonflikten trappas upp: Storytel tar bort sina titlar från Nextory

Uppdaterad
Publicerad

I maj stoppade Storytel books, som innefattar flera stora förlag, alla sina nya ljudböcker till Nextory. Efter ett halvår av misslyckande förhandlingar tar nu förlagsgruppen bort alla sina titlar från tjänsten.

I Storytel books ingår bland annat förlagen Norstedts, Rabén & sjögren, Lind & co och Printz publishing. Totalt rör det sig om ungefär 10 000 ljudböcker av totalt 450 000 titlar som från och med 1 november plockas bort från strömningstjänsten Nextory.

– Nextory ville titta på sänkta ersättningar och vi ville titta höjda ersättningar till våra författare, säger Linda Säresand, vd på Storytel books, till Kulturnyheterna.

Redan i maj stoppade förlagsgruppen sina nyutgivna titlar från att komma till Nextory, då parterna inte kunde enas om ersättningsnivåer till författarna. Nu – ett halvår senare – har fortfarande ingen lösning nåtts och förhandlingarna har kraschat.

–Vi har försökt så länge vi har kunnat att komma överens, nu när vi inte känner att vi har samma syn på saken finns det inte riktigt något annat alternativ än att ta bort alla titlar, säger Säresand.

Nextory: Orimliga krav

Bland förlagsgruppens titlar finns flera stora namn, inte minst 2022 års nobelpristagare Annie Ernaux. Att ljudböckerna nu plockas bort är en dyster utveckling, menar Nextorys vd Shadi Bitar.

Det är jättetråkigt förstås, framför allt för författarna som går miste om stora intäkter, säger han.

Han ställer sig frågande till Storytel books beslut och menar att kraven som ställs är orimliga då minimiersättning skulle utgöra mer än 50 procent av Nextorys försäljning.

– Det skulle i praktiken innebära att vi får sluta marknadsföra andra förlags böcker, vilket vi inte kan acceptera, säger han.

En uppfattning som inte delas av Linda Säresand.

– Vi ser det inte så, vi vet ju vad som är rimligt eftersom vi har avtal med liknande tjänster. Så jag håller inte med, säger hon.

”Ser det som ett branschansvar”

Båda parter hoppas nu på en lösning i konflikten, men hävdar att bollen ligger hos motparten.

– Vi är beredda att förhandla igen, men då behöver det vara med rimliga villkor och nivåer, säger Shadi Bitar.

Linda Säresand är inne på samma spår men menar också att Storytel books har ett ansvar att driva branschens utveckling i rätt riktning.

– Vi har som stort förlag möjlighet att ta den här diskussionen med en aktör som Nextory, medan mindre förlag inte har det, så vi ser det som ett branschansvar att driva det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.