Studenter har ockuperat film- och teateruniversitetet i Budapest i drygt en månad sedan Orbán-regeringen tillsatte en ny styrelse. Foto: Zsolt Czinkoczky

Strejk på filmuniversitetet i Budapest

Publicerad

Orbán-regeringen har tillsatt en ny styrelse till film- och teateruniversitetet i Budapest, vilket lett till stora protester på skolan. I dag gick lärarna ut i strejk.

I våras beslutade Viktor Orbáns regering att det ansedda film- och teateruniversitetet (SZFE) skulle bli privatägt, och utsåg fem styrelsemedlemmar. I och med detta menar lärare och studenter att skolan förlorat sitt självstyre, och de befarar att politiker nu kommer kontrollera aktiviteteten på skolan.

Under onsdagen fick den gamla styrelsen avgå, men studenterna har stoppat de nya styrelsemedlemmarna från att komma in på skolan.

I dag gick istället lärarna ut i strejk.

– Syftet med strejken är att få tillbaka vår självständighet. Under strejken varken jobbar eller undervisar vi. Därigenom hindrar vi att universitetet fungerar, säger läraren Ivan Szabo.

– Ingenting blir som vanligt enligt oss förrän universitetet får tillbaka sin självständighet. Därför är strejken vårt enda rättmätiga verktyg för att stoppa aktiviteten här på universitetet.

Vid höstterminens start sa flera teaterregissörer och lärare upp sig i protest, och studenter har ockuperat universitetet i över en månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.