Weyler: ”Kastar skugga över akademien”

Uppdaterad
Publicerad

Svante Weyler, förläggare åt Liu Xiaobo i Sverige, anser att akademiledamoten Göran Malmqvists vrede är felriktad.

De kinesiska dissidenternas nakenprotest i tisdags mot fängslandet av författaren Liu Xiaobo möttes av hånfulla mejl från akademiledamoten Göran Malmqvist. Efter publiceringen kom det fram att ledamoten tidigare i år även skickat flera kritiska mail till samtidskonstnären och dissidenten Ai Weiwei, som enligt Göran Malmqvist ska ha stöttat förra årets protest av samma modell.

– Det är underligt att han riktar sig till Ai Weiwei med den här kritiken, särskilt eftersom han är känd för att ha använt streaking i sin konst, säger Svante Weyler.

Protestbråket

Märkligt recensera Ai Weiwei

– Det är uppseendeväckande att han underkänner Ai Weiweis protester och hans relation till dessa personer. Ai Weiwei är förföljd av den kinesiska regimen, det blir lite märkligt att han recenserar hans protestformer.

Mejlen skickades ju privat och är inte ett officiellt uttalande från Svenska akademin, är det så problematiskt?

– Göran Malmqvist är i det här sammanhanget inte privat. Han låg bakom Mo Yans litteraturpris förra året och reaktionerna på det var ju helt översvallande – Kina uppfattade det som att landet fått priset. Utifrån detta blir varje uttalande från Malmqvist i dessa frågor liksom officiellt, säger Svante Weyler på plats i Kulturnyheternas studio.

Vem påverkas av det här?

– Det värsta som kan hända är ju att kinesiska regimen påverkas och på det värsta sättet: att han förenar sig med dem i kritiken mot de som protesterar.

Hur bör Svenska akademien hantera detta nu?

– De skulle kunna göra som den amerikanska utrikesministern gjorde på Nobeldagen, nämlingen i skarpa ordalag uppmana kineserna att släppa Liu Xiaobo. Det hade varit lite värdigare.

– Göran Malmqvist hade kunnat använda sin auktoritet åt att uppmärksamma att denna författare sitter fängslad i 11 år för att han är författare, istället för att håna de som faktiskt försöker väcka uppmärksamhet.

Kastar skugga över akademien

Hur tror du att de här mejlen kommer att påverka Svenska akademiens anseende?

– Om en medlem i akademien visar sig så snarstrucken kan det också kasta en skugga över akademien, säger han.

– Jag tycker redan att akademien förlorade en del anseende när det visade sig att Mo Yan var officiell företrädare för kommunistpartiet. Jag hoppas att det här påverkar akademien på så sätt att de riktar in sig på att få Liu Xiaobo frisläppt istället.

Göran Malmqvist har betonat att han är positiv till regimkritiken men kritisk mot protestformen.

Kulturnyheterna har även sökt Peter Englund för en kommentar men han har svarat att det inte finns någon anledning att kommentera brevväxlingen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protestbråket

Mer i ämnet