• Viktigt meddelande:

    Kraftig brand i stora flishögar i hamnen i Norrköping. Kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation vid obehag. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se det omtvistade skämtet i Svenska nyheter. På bilden, Kristoffer Appelquist och Sandra Ilar. Foto: Janne Danielsson och Magnus Liam Karlsson/SVT

Komikern Sandra Ilar anklagar Svenska Nyheter för skämtstöld

Uppdaterad
Publicerad

Sandra Ilar riktar kritik på Twitter mot sin förra arbetsplats, SVT-programmet Svenska Nyheter. Hon menar att programmet ska ha stulit skämt om slöjd i skolan från hennes stand up-show ”BALLA BALLA BALLA!”. Svenska Nyheter menar att alla skämt skrivs av redaktionen.

Att slöjd är ett överflödigt ämne och bör skrotas är åsikter som förs fram första avsnittet i säsong tre av satirprogrammet Svenska Nyheter, likaså i Sandra Ilars stand up ”BALLA BALLA BALLA!”. Skämt om att träslöjdslärare saknar fingrar och att smörknivstäljning är menlöst har de gemensamt. Sandar Ilar menar att Svenska Nyheter har stulit hennes skämt.

– Jag har jobbat på Svenska Nyheter i flera säsonger och kollade på programmet. Då såg jag att de hade en rutin om slöjd som var jättelik en rutin som jag har filmat och kört på jättemånga scener. Jag vet att folk i redaktionen har sett den. Jag reagerade på att det var exakt samma formuleringar och slutsatser av skämten, säger hon.

Vad är det för exakta formuleringar?

Det är slutsatserna i förhållande till skolan och barns matematik och läsning. Också exakta skämt om olika företeelser i slöjden som det farliga, träslöjdsläraren och smörknivar. Det är applicerat på exakt samma sätt som jag gör i min stand up. Det är så många faktorer som är lika, menar Sandra Ilar.

”Redaktionen skriver skämten”

Sofi Stridh arbetar som projektledare på Svenska Nyheter.

– Vi tycker olika, redaktionen och Sandra har olika uppfattningar. Hon har fått en ursäkt från vår producent, om det är så att vi har tagit några skämt från henne. Av hänsyn till inblandade så vill jag inte kommentera det där mer. Vi har en manusavdelning som jobbar ihop hela manuset, faktadelen och skämten. Sen äger redaktionen skämten.

Efter att Sandra Ilar lagt upp en story på Instagram om situationen fick hon en ursäkt från producenten på Svenska Nyheter. Då kände hon att det var utagerat. Hon fick en vecka senare meddelanden från flera personer om att Kristoffer Appelquist, programledare för Svenska Nyheter, tog åt sig äran för skämten i ett avsnitt i Morgonpasset i P3.

– Jag frågade redaktionen privat varför det fortsatte när jag sagt till. Då fick jag heller inga svar överhuvudtaget och har i princip inte fått någon förklaring eller reaktion från programledaren. Det är bara locket på.  

Sandra menar att Kristoffer Appelquist fortsatt tagit credd i Morgonpasset i P3, efter ursäkten från producenten. Vad tänker du om det?

Det är hela redaktionen som skriver ihop skämten till programmet, säger Sofi Stridh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer