Foto: SVT

Svenska Nyheters virala låt väcker debatt

Uppdaterad
Publicerad

SVT-programmet Svenska Nyheters virala satir-allsång, framförd av opinionsbildare från olika politiska läger, väcker nu debatt på kultursidorna i flera medier.

– Det är precis de reaktioner vi ville att låten skulle få, säger Michael Lindgren, upphovsmannen till låten.

I säsongsavslutningen av SVT:s Svenska Nyheter höll programledare Kristoffer Appelquist en monolog om politisk polarisering då opinionsbildare och debattörer senare tog ton tillsammans i låten Slutna kluster.  

Kända röster med skilda åsikter som Annika Strandhäll (S), Dala-Demokratens Göran Greider, Ann Heberlein, Bert Karlsson och Hanif Bali (M) var några bland de tjugotal medverkande i den ”We are the world”- inspirerade videokonserten.  

”Försonande julpresent”

Bakom satirlåten står bland annat Michael Lindgren, känd från Grotesco och exekutiv producent för Svenska nyheter.  

– Det skulle vara som en slags försonande julpresent. Jag kunde inte föreställa mig att det skulle väcka en sådan diskussion, säger Michael Lindgren.   

Debatt bland skribenterna

Diskussionen ifråga har ägt rum på flera kultur- och ledarsidor under veckan, i spåren av låtsläppet i Svenska Nyheters säsongsavslutning.  

Nina Solomin skriver i en kommentar i Svenska Dagbladet att hon personligen blev glad för att de medverkande i låten visade prov på humor och självdistans. Samma tyckte Emanuel Karsten i Göteborgs-Posten som också tyckte att låten är det bästa SVT har gjort för debatten. 

Ledarskribenten Ivar Arpi, som också blev tillfrågad men avstod att medverka i låten, skrev i Svenska Dagbladet att ”det är hedervärt att vilja överbygga polariseringen, men framstår inte helt hederligt av de som har investerat så mycket energi i att fula ut andra som delar samma säng”.  

Petter Larsson skriver i Sydsvenskan att han axlar villigt manteln att ta rollen som en ”humorlös gnällspik” och ser en högervridning i urvalet av medverkarna. Larsson menar att han “vägrar ta formeringen av ett högerblock av en kaliber vi aldrig tidigare sett i svensk historia med en go klackspark”.  

Johannes Klenell svarar i en essä i Arbetet att Petter Larsson ”agerar partypooper” genom att peka på låten som kraftigt högervinklad. Men också att han har rätt i sak, Klenell menar även han att ”opartiskheten har förskjutits högerut”.  

”De tackade nej”

Michael Lindgren säger att om det var en överrepresentation av högerröster med i låten är det för att färre vänsterpersoner ville medverka.  

– Det var fler som tackade nej helt enkelt. De ville inte vara med.  

Han menar att debatten som uppstått kring låten och dess budskap är viktig.  

– Det är en kul och bra diskussion. Det var precis det vi ville. Om vår roliga lilla låt kan låsa upp samtalsklimatet på något vis och om vi vädrar låsningarna i svensk offentlighet så är väl det toppen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.