Nasrin Sotoudeh döms till 38 års fängelse Foto: Arash Ashourinia/TT

Svenska PEN fördömer ny dom mot människorättskämpe

Publicerad

Den iranske människorättskämpen Nasrin Sotoudeh har i en ny rättegång dömts till ytterligare 38 års fängelse och 148 piskstraff. Detta meddelar hennes man Reza Khandan till författarorganisationen Svenska PEN. Författarorganisationen fördömer nu domen och kallar den grotesk.

Människorättsaktivisten, advokaten och skribenten Nasrin Sotoudeh arresterades den 13 juni 2018 och fördes till det ökända Evinfängelset i Irans huvudstad Tehran. Utan vetskap hade hon i sin frånvaro dömts till fem års fängelse. Nu döms hon återigen i sin frånvaro till 38 års fängelse och 148 piskstraff, detta för att bland annat ha konspirerat mot regimen och förolämpat Irans högste högsta ledare Ayatolla Ali Khamenei.

Fördöms av Svenska PEN

Nasrin Sotoudeh som är hedersmedlem i Svenska PEN och tilldelades förra året Tucholskypriset av organisationen, ett stipendium som ges ut till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist. De protesterar nu skarpt mot domen och kräver att Nasrin Sotoudeh omedelbart släpps fri.

”Domen mot Nasrin Sotoudeh är grotesk och anklagelserna mot henne är totalt fabricerade. Iran använder fluffiga anklagelser om konspirationer mot regeringen för att sätta åt försvarare av mänskliga rättigheter och det fria ordet. Domen mot henne måste upphävas och det internationella samfundet måste reagera med kraft”, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN, i ett pressmeddelande.

Kämpat för mänskliga rättigheter

Nasrin Stotoudeh föddes 1963 i Tehran och har under en lång tid kämpat för mänskliga rättigheter i sitt hemland. Bland annat har hon försvarat flera av de kvinnor som deltagit i slöjprotester. Som jurist har hon bland annat försvarat människorättsaktivisten Shirin Ebadi, mottagare av Nobels fredspris 2003.

Under åren 2010-2013 satt Nasrin Sotoudeh fängslad för att ha spridit propaganda och konspirerat för att skada den iranska staten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer