Oscarsgalans programledare Amy Schumer, Wanda Sykes och Regina Hall. Foto: TT

CODA prisades som bästa film – men Smith stal showen

Uppdaterad
Publicerad

CODA vann priset för bästa film. Men Will Smith blev nattens huvudperson med en attack på komikern Chris Rock – och en Oscar för bästa manliga huvudroll.

En välfylld Dolby Theatre i Los Angeles kippade efter andan när Oscarsnominerade Will Smith tycktes tappa fattningen, rusade upp på scenen och slog till komikern Chris Rock. Detta efter att Rock skämtat om hans fru Jada Smiths korta hår – en följd av att hon är drabbad av alopeci, en autoimmun sjukdom som leder till håravfall.

Händelsen ledde omedelbart till rubriker över hela världen – och spekulationer om utbrottet var iscensatt eller ej.

När Smith en stund senare gick upp på scenen för att ta emot en Oscar för bästa manliga huvudroll, som tennis-systrarna Williams pappa i filmen King Richard, brast det för skådespelaren.

– Jag liknar verkligen den galna pappan. Men kärlek får dig att göra galna saker. Jag hoppas att Oscarsakademin bjuder in mig igen, sade han med tårar på kinderna.

Se Will Smiths utbrott här.

CODA prisades som bästa film

Nattens tyngsta prise Bästa film gick till CODA, regisserad av Sian Heder. Filmen handlar om sjuttonåriga Ruby, den enda hörande medlemmen i en döv familj. När Ruby ansöker till en prestigefylld musikskola splittras hon mellan sina skyldigheter mot familjen och sina egna drömmar.

Västern-dramat The Power of the dog satt på flest nomineringar inför galan (tolv stycken) men fick nöja sig med en statyett. Regissören Jane Campion fick pris i prestigekategorin bästa regi.

Scifi-eposet Dune blev nattens mesta vinnare med flera priser (sex) i de tekniska kategorierna. Oscar för bästa kvinnliga huvudroll gick till Jessica Chastain för rollen som Tammy Faye i The Eyes of Tammy Faye.

Sverige, Norge och Danmark utan pris

Fyra svenskar var nominerade, samtliga i kategorin Bästa mask och smink.  Men Eva von Bahr och Love Larsson (Dune) och Göran Lundström och Anna Carin Lock och (House of Gucci) gick lottlösa. Mask-Oscar gick istället till förhandsfavoriten The eyes of Tammy Faye.

I kategorin bästa internationella film hade danska Flykt och norska Världens värsta människa vinstchans. Men priset gick till japanska Drive my car, som bygger på Haruki Murakamis bok med samma titel.

Kriget fick liten plats

Inför galan krävde bland andra programledaren Amy Schumer och filmstjärnan Sean Penn att Oscars skulle uppmärksamma kriget i Ukraina genom att bjuda in landets president Volodymyr Zelenskyj att tala till publiken.

Men något tal blev det inte. Arrangörerna nöjde sig med att visa en skylt i sändningen där tittarna uppmanades att ”stötta Ukraina på alla sätt du kan”.

Oscarsgalans vinnare

Bästa film: CODA

Bästa kvinnliga huvudroll: Jessica Chastain – The eyes of Tammy Faye

Bästa manliga huvudroll: Will Smith – King Richard

Bästa regi: Jane Campion – The power of the dog

Bästa kvinnliga biroll: Ariana DeBose – West Side story

Bästa manliga biroll: Troy Kotsur – CODA

Bästa originalsång: No time to die, Billie Eilish och Finneas O'Connell

Bästa originalmanus: Belfast, Kenneth Branagh

Bästa manus efter förlaga: CODA, Sian Hader

Bästa animerade långfilm: Encanto

Bästa internationella film: Drive my car (Japan)

Bästa originalmusik: Dune, Hans Zimmer

Bästa klippning: Dune, Joe Walker

Bästa kostym: Cruella, Jenny Beavan

Bästa makeup: The eyes of Tammy Faye

Bästa foto: Dune

Bästa scenografi: Dune

Bästa specialeffekter: Dune

Bästa ljud: Dune

Bästa kortfilm: The long goodbye

Bästa animerade kortfilm: The windshield wiper

Bästa långa dokumentär: Summer of soul

Bästa dokumentärkortfilm: The queen of basketball

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.