Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studieförbundets kritik mot SD: ”Har totalt olika uppfattningar om kulturens betydelse”. Foto: Elizabeth Watson

Studieförbundets kritik: ”Kommunen utarmas kulturellt”

Publicerad

Trelleborgs kommun har skurit ner stödet till studieförbunden helt och hållet under den gångna mandatperioden. Beslutet har drivits igenom av M/KD-styret med stöd av kommunens största parti Sverigedemokraterna.

– Vi har totalt olika uppfattningar om kulturens betydelse för människor, säger Johannes Mattisson på studieförbundet Vuxenskolan.

För drygt tio år sedan var Trelleborg en av de kommuner i landet som gav mest kommunalt stöd till folkbildning. Studieförbunden med sina studiecirklar och kurser har fyllt en viktig funktion i arbetarstaden Trelleborg, säger Johannes Mattisson, verksamhetsutvecklare för studieförbundet Vuxenskolan.

– Vi är en demokratibyggare och skapar en social tillvaro för många människor. Vi får människor att växa och lyfter deras självkänsla.

SD vill minska stödet

Men 2019 halverades de kommunala bidragen till studieförbunden i Trelleborg; från 3,5 miljoner till 1,7 miljoner om året. 2021 var stödet helt borta och nu har flera studieförbund lämnat staden. ABF och studieförbundet Vuxenskolan har skurit ned men överlever med hjälp av central finansiering.

Mikael Rubin (M), dåvarande ordförande i kommunstyrelsen, motiverade beslutet med att kommunen hellre lägger pengar på verksamheter för ungdomar.

Nedskärningen var möjlig tack vare stöd av SD, som på riksnivå har föreslagit minskningar av det statliga stödet till folkbildningen.

I budgetförhandlingarna inför 2022 ville partiet minska anslagen till studieförbund och folkhögskolor med en femtedel, eller nära 1,2 miljarder kronor, jämfört med regeringens förslag.

”Utarmas kulturellt”

Johannes Mattisson provoceras av att SD föreslår kultursatsningar för flera miljoner på vikingaborgen samtidigt som studieförbunden går på knäna.

– Kommunen utarmas kulturellt. En massa influenser från utlandet blandas här och vi finns ju till för att alla ska kunna utveckla sin kultur, oavsett var man kommer ifrån.

Tomas Olsson (SD), andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger att det handlar om att prioritera rätt i en tunn kulturbudget. Satsningar på Trelleborgen ger kommunen mer intäkter, tror han.

– Det är bättre att lägga pengar på att skapa lite jobb istället och öka turistnäringen. Får vi mer skattepengar så kan vi kanske finansiera det (studieförbunden) igen på ett annat sätt, säger Tomas Olsson.

Johannes Mattisson har dock inga förhoppningar om att få tillbaka stödet till studieförbunden.

– Har man en gång plockat bort stödet folkbildningen så är det borta. Jag har aldrig sett något exempel någonstans där man har svängt.

Johannes Mattisson var tidigare medlem i Folkpartiet (Liberalerna) som han lämnade 2009. Han har representerat partiet i kulturnämnden i Staffanstorp åren 2004-2009.

Studieförbundet Vuxenskolan har idag verksamhet i landets alla kommuner.
Organisationen har drygt 900 anställda, ca 20 000 studiecirkelledare och närmare 500 förtroendevalda. Grundorganisationer är Centerpartiet, Liberalerna och LRF. Studieförbundet Vuxenskolan bildades 1967 men har historiska rötter 100 år tillbaka i tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturvalet 2022

Mer i ämnet