Här är SD:s plan för vikingaborgen i Trelleborg: ”Viikingaskepp och staty av Harald Blåtand” Foto: Elizabeth Watson

SD storsatsar på vikingaborgen i Trelleborg: ”Bygg staty av Harald Blåtand”

Uppdaterad
Publicerad

En staty av vikingakungen Harald Blåtand och ett nytt drakskepp i mångmiljonklassen. Sverigedemokraterna i Trelleborg vill stärka den nordiska kulturen och locka fler besökare till kommunen genom att satsa på stadens vikingaborg.

– Det är viktigt att minnas vår historia, säger Tomas Olsson (SD), som representerar partiet i kultur- och fritidsnämnden.

I SD:s senaste budgetmotion står det att ”det svenska kulturarvet ska vårdas och värnas, till gagn för nationens sammanhållning”.

I Trelleborgs kommun är SD största parti och har en avgörande roll som stödparti till kommunens M/KD-styre. För att stärka den svenska kulturen och gemenskapen vill man satsa på stadens vikingaborg från 900-talet.

Kulturvalet 2022

Ruinerna efter Trelleborgen upptäcktes 1988 och sju år senare stod en rekonstruktion av byggnaden färdig mitt i Trelleborg.

– Det är definitivt en viktig del av vår kultur. Man är hemma här, säger Tomas Olsson (SD), andre vice ordförande i kulturnämnden.

Han och hans fru gifte sig på platsen för några år sedan.

– Vi hade vikingakläder och skålade i ett långt horn. Det var ett minne för livet.

Vikingaskepp och kameraövervakning

Dagen efter valet 2018 berättade SD Trelleborg att deras kulturpolitiska mål är utveckla Trelleborgen. De senaste åren har man aktivt drivit frågan i kultur- och fritidsnämnden.

Partiet har fått igenom att låta bygga en staty av den danske vikingakungen Harald Blåtand, som eventuellt kan ha grundat Trelleborgen under 900-talet.

Man har även drivit igenom ett förslag om ett stort långskepp, eller drakskepp, till en kostnad av omkring tio miljoner kronor, och nämnden har röstat för att borgen ska övervakas av kameror.

Framöver har SD bland annat planer på en lekpark i vikingastil, djurhägn och en vikingahall för fester och evenemang.

Förverkligandet av förslagen ligger nu hos en styrgrupp där politiker och sakkunniga ingår och man har låtit ett konsultbolag utreda Trelleborgens potential som turistmål.

– Jag arbetar som byggare och då vill man bara komma igång att börja jobba. Det här hade lyft hela området och lockat vuxna, barn, turister och skolklasser till Trelleborg.

C: ”Smal och enkelspårig kulturpolitik”

Ola Olsson (C) sitter också i kommunens kulturnämnd. Han tycker att SD är fel ute med sina förslag om en staty och en vikingabåt.

– Det är en smal och enkelspårig kulturpolitik. Det blir pengar rakt i sjön när det inte ger fler besökare. Och en staty av Harald Blåtand... det har aldrig bevisats att han någonsin varit i Trelleborg.

Han vänder sig emot att Trelleborgen ska användas till att stärka den svenska kulturen, som SD uttrycker det.

– Sverige idag innehåller en härlig blandning av allt möjligt kulturellt. Det är det kulturlivet vi vill värna och gynna.

Trelleborgen

Ruinerna av Trelleborgen hittades 1988. Arkeologerna konstaterade att borgen varit en ringborg med ca 140 meter i diameter.

Länge hade stadens namn varit en gåta. När Trelleborgen hittades fick namnet sin förklaring, då ringborgar i Danmark kallas trelleborgar. Ordet ”Trelle” syftar på de snedstävor av kluvna stockar som stöttar palissaden.

En fjärdedel av borgen är i dag uppbyggd på sin ursprungsplats och ligger mitt inne i Trelleborg. Platsen rymmer också ett rekonstruerat medeltida hus.

Utanför borgen finns numera en vikingagård med tillhörande småbyggnader.

Källa: Trelleborgs kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturvalet 2022

Mer i ämnet