Borlänge ligger i Dalarna och är Sveriges 25:e största tätort med drygt 50 000 invånare. Jonas Mellqvist på Sveriges Arkitekter tror att invånarna känner sig lite uthängda efter att staden utnämnts till Sveriges fulaste av Arkitekturupproret. Foto: Peter Phillips/Pressbild/SVT

Sveriges Arkitekter: Det positiva är att Borlängeborna ryter ifrån

Uppdaterad
Publicerad

Gruppen Arkitekturupproret har utsett Borlänge till Sveriges fulaste stad i en omröstning på nätet. Men fokus blir fel när synen på arkitektur bara handlar om fint och fult, menar Jonas Mellqvist på Sveriges Arkitekter.
– De fokuserar bara på fasader, säger han.

Arkitekturpproret började som en grupp på Facebook år 2014 med syfte att ”ifrågasätta det elitistiska smakmonopolet som kört fast i dysfunktionell nymodernism och dekonstruktivism”.

De riktar sig framförallt mot branschorganisationen Sveriges Arkitekter, som enligt Arkitekturupproret endast företräder modernism och fryser ut andra stilriktningar. För att väcka debatt har upproret nu, genom en webbomröstning, utsett Sveriges fulaste stad: Borlänge.

– Fokus blir fel och det blir en ökad polarisering. Det handlar väldigt mycket om vad som är fint och fult. Vi tycker att arkitektur handlar om så mycket mer, till exempel om funktionalitet eller för vem vi bygger. De fokuserar bara på fasader, säger Jonas Mellqvist, kommunikationschef på Sveriges Arkitekter.

”Hänger ut invånarna”

Arkitekturupprorets omkring 35 000 anhängare vill se fler byggnader i traditionell stil, inspirerade från tiden innan 50- och 60-talen, då ”rivningshysterins lådmodernister” gjorde intåg i de svenska städernas stadsbild.

– Något som är bra med den här så kallade omröstningen är att invånare i Borlänge blir förbannade och vill visa att det finns stora värden med deras stad. Jag tror att invånare känner sig lite uthängda, säger Jonas Mellqvist.

En som reagerat på upproret är bland andra musikern och den tidigare Mando Diao-medlemmen Gustaf Norén (från Borlänge) som i en intervju med Aftonbladet menar att ingen ska komma och tycka till om att Borlänge är en ful stad förutom Borlängeborna själva.

”De stryks medhårs”

Sigvald Freylander, ordförande i Arkitekturupproret, menar att målet med upproret är att det en dag kan läggas ned.

Sigvald Freylander, ordförande i Arkitekturupproret.

– Vi är nöjda när det som byggs motsvarar vad gemene man tycker. Nu har vi till största del ensidig, monoton, trist modernism, medan enkätundersökningar visar att de flesta inte föredrar den byggstilen.

Nyligen skrev Sigvald Freylander en debattartikel i Dagens samhälle där han uppmanar bland annat Sveriges Arkitekter att ”be om förlåtelse för de enorma kulturbrott och förlusten av livskvaliteter som de har medverkat till”.

– Vi har i fyra år direkt utmanat Sveriges Arkitekter att ta den här diskussionen. De har blivit strukna medhårs länge och är inte vana vid att utstå kritik på samma sätt som när man kritiserar en bok eller ett musikstycke, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.