På tisdagen uppgav Sveriges Radio att deras sajt blockerats i Ryssland. Foto: Christine Olsson/TT

Sveriges Radios sajt blockerad i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Radio uppger att deras sajt har blivit blockerad i Ryssland. Enligt SR:s vd Cilla Benkö är det inte första gången det händer.

– Vi likt många andra företag finns med på en lista som innebär att internetoperatörerna i Ryssland ska blockera oss, och så sker från tid till annan. Sveriges Radio har varit med om detta tidigare och nu har det hänt igen, säger hon till radion.

Cilla Benkö menar Rysslands blockering var väntad och lyfter den oberoende journalistiken och radions satsning på ryskt innehåll som en möjlig orsak till agerandet.

– Vi har en bra och oberoende journalistik i Sverige. Vi har också satsat på att göra innehåll på ryska, en podd, så vi har varit ganska beredda på att man skulle försöka blockera den, säger hon och menar att radion blivit en måltavla för de i Ryssland som vill förhindra att fri och oberoende journalistik når deras medborgare.

Enligt Ekot är Sveriges Radio den enda av de stora svenska nyhetsmedierna som har blockerats i Ryssland.

Appen delvis blockerad

Cilla Benkö har ingen vetskap om när sajten kommer att vara ingång i Ryssland igen, eller om det över huvud taget är möjligt.

– Jag har varken den tekniska kompetensen eller en förmåga att bedöma om det ens går, säger hon.

Även appen Sveriges Radio Play ska delvis vara påverkad av den ryska blockeringen. Radion uppger att det är möjligt att läsa innehållet i appen, men det går varken att lyssna på, eller att ladda ner, program.

SVT:s vd Hanna Stjärne tycker att blockeringen är olycklig.

– Det är så klart mycket bekymmersamt att Sveriges Radio blockeras i Ryssland och att fri och oberoende journalistik inte når fram till ryska folket, säger hon i en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer