Viaplay höll en extrainsatt stämma på onsdagen. Foto: Anders Wiklund/TT

Viaplays krisplan godkänd – ska få in miljardbelopp i nytt kapital

Uppdaterad
Publicerad

Den krisande streamingjättens krisplan röstades igenom av aktieägarna under onsdagen.

Beskedet innebär att franska Canal Plus och tjeckiska PPF blir huvudägare och Viaplay kan ta in miljardbelopp i kapital för att rädda företaget.

För de nuvarande aktieägarna innebär beslutet en tung ekonomisk smäll.

Viaplay har på senare år varit en stor spelare på den nordiska streamingmarknaden, med tunga sporträttigheter och otaliga egna dramaproduktioner. Men när lågkonjunkturen drog in på allvar 2023 blev räntekostnaderna för företagets stora lån ohållbara.

Företagets aggressiva strategi med dyra rättigheter, snabb internationell etablering och skyhög produktion av egna serier kollapsade.

Krisen för Viaplay

I juni förra året vinstvarnade Viaplay, dåvarande vd Anders Jensen fick lämna företaget och aktiekursen har under de senaste året kraschat med en värdeminskning på 98 procent.

Aktieägarna tar smällen

För att rädda företaget har man genomfört en dramatisk räddningsplan, där man genom nyemissioner ska få in fyra miljarder kronor i kapital, skriva ned stora skulder och konvertera lån till aktier.

Viaplay har också höjt priset kraftigt på sina sportpaket, pausat en lång rad dramaproduktioner och sålt flera prestigeserier till konkurrenterna Netflix och Skyshowtime.

Under bolagets extrastämma i Stockholm under onsdagen godkändes krisplanen av ägarna, trots att det innebär att nuvarande aktier blir kraftigt utspädda. Alternativet var att riskera konkurs.

Företaget hoppas nu kunna vända den djupa krisen genom räddningsplanen.

Kulturnyheterna har sökt Viaplay för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför hamnade streamingjätten Viaplay i djup kris. Se Kulturnyheternas tv-kritiker förklara turerna på 60 sekunder. Foto: Foto: Oscar Fries/SVT/Viaplay

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen för Viaplay

Mer i ämnet