Ett inslag i SVT om Greta Thunberg frias av Granskningsnämnden. Arkivbild Foto: Olivier Matthys/TT

SVT frias efter inslag om Greta Thunberg

Uppdaterad
Publicerad

Granskningsnämnden friar de kommentarer som SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström gjorde om miljöaktivisten Greta Thunberg i inslag i Rapport och Aktuellt i december förra året.

Inslagen innehöll delar av ett tal som Greta Thunberg höll vid FN:s klimatmöte i Madrid. Efter inslagen följde ett studiosamtal där SVT:s klimat­korrespondent Erika Bjerström sa att Greta Thunberg kommit att bli alltmer politisk under året och att hon rört sig åt ett vänsterpopulistiskt håll.

De som anmält inslagen anser sammanfattningsvis att Erika Bjerströms påståenden var felaktiga och partiska.

Granskningsnämnden friar inslagen med hänvisning till SVT:s kommentarsskyldighet. Nämnden skriver i sitt beslut att de anser att kommentarerna om Greta Thunberg visserligen var värderande ”men att de får anses rymmas inom ramen för SVT:s kommentarsskyldighet. Inslagen strider inte mot kraven på opartiskhet och saklighet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.