Zlatan-statyn har blivit vandaliserad på nytt. Den här gången har statyns näsa blivit avsågad. Foto: Mikael Nilsson

SVT-profilen om Zlatans näsa: ”Den finns i Malmö”

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan-statyn i Malmö har utsatts för skadegörelse flera gånger. Bakgrunden till vreden mot fotbollsprofilen är att han köpt aktier i Stockholmsklubben Hammarby. I december sågade någon av statyns näsa som sedan dess är spårlöst försvunnen. Men ett nytt spår har dykt upp.

– Min kompis såg den på en nyårsfest, säger SVT-profilen och Malmöbon John Taylor till Kulturnyheterna.

Den kontroversiella statyn föreställande fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic har fått sin beskärda del av uppmärksamhet efter att den invigdes den 9 oktober på Stadiontorget i Malmö. Tanken var att statyn skulle bli en hyllning till Malmösonen, men historien tog en tvär vändning.

Ett stort svek

– Han representerade vår stad, vi var kungar för att han var kung. Det som hände sedan upplevdes som ett stort svek och när kulturfolk i Stockholm dessutom började uttala sig om våra känslor var det många som lackade ur, säger SVT-profilen, trädgårdsmästaren och fotbollsentusiasten John Taylor till Kulturnyheterna.

Att Zlatan hade köpt in sig i bolaget AEG och på så vis också blivit delägare i Hammarby väckte enorm vrede och statyn blev föremål för flera fall av vandalisering. Den har både behängts med en toalettsits, välts och blivit nedklottrad. Den 22 december sågade någon av statyns näsa som sedan dess är spårlöst försvunnen. Eller? Som Aftonbladet var först med att rapportera om, har ett nytt spår dykt upp.

– Jag har en vän som såg den på en nyårsfest i en lägenhet vid Möllevången i Malmö. Den hängde på ett halsband runt någons hals, säger John Taylor.

Vet du var den är nu?

– Nej. Någonstans i Malmö.

”Zlatans näsa är ett konstverk”

I mitten av mars  dök en bild på en näsa som sades vara Zlatanstatyns upp på nätet – den visade sig vara fake nose när objektet identifierades som en näsprotes från 1600-talet.

Enligt John Taylor är det absurt att näsan har väckt så stor debatt, diskussionen borde handla om något helt annat.

– Det är absurt att begreppet Zlatans näsa har blivit större än mannen själv. Det faktum att Zlatan väcker så starka känslor, både kärlek och vrede, är mer intressant än att han köper aktier i en annan fotbollsklubb.

– Hela den här historien är nutidskonst, det är så jag uppfattar det. Zlatans näsa är för mig ett av de största konstverken i vår tid. Jag undrar vad den kan vara värd? säger John Taylor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.