SVT:s programchef efter julkalenderkritiken – finns tomten?

Uppdaterad
Publicerad

Efter första avsnittet av årets julkalender ”Panik i tomteverkstan” gick debatten varm i sociala medier. Vissa föräldrar menar att årets upplaga skapar tvivel hos starkt tomte-troende barn. Nu svarar SVT:s programchef Johanna Gårdare på kritiken.

– Han säger ju faktiskt inte att tomten inte finns, säger hon.

I söndags sändes det första avsnittet av årets julkalender ”Panik i tomteverkstan” på SVT. Efteråt var reaktionerna blandade. I sociala medier uttryckte många vuxna att det första avsnittet skapade tvivel hos barnen gällande om tomten finns eller inte. I det första avsnittet säger nämligen jultomten, spelade av Per Andersson, att ”nästan alla föräldrar klär ut sig till mig på julafton”.

Riskerar SVT att förstöra julen för barnen nu?

– Det hoppas jag verkligen inte. Vår ambition har varit tvärtom. Det här är ett uppdrag som vi faktiskt tar på väldigt stort allvar och ett format som vi inte experimenterar så mycket med, säger Johanna Gårdare, programchef för barn- och ungdomsutbudet på SVT.

– Han säger ju faktiskt inte att tomten inte finns. Det är det som hela serien handlar om, säger hon.

Lyssnar på kritiken

Johanna Gårdare säger att man också får mycket kärlek och positiv respons, men att man lyssnar på kritiken.

– Ja, det är ju ledsamt om de upplever det så. Vi ska nå 2,5-3 miljoner människor i målgruppen 5 till 85. Då är det så att någon kommer att bli irriterad och någon kommer att bli missnöjd. Det är jättesvårt, men ambitionen är att hitta ett innehåll som kan underhålla så många människor och som kan roa under 24 dagar i december, säger hon.

Gårdare hoppas att folk ändå kommer att fortsätta titta på årets julkalender.

– Jag hoppas att de kommer fortsätta titta och att de kommer känna att vi har försökt skapa en riktigt magisk värld. För det är det som vi har försökt göra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.