Foto: TT

SVT, SR och TV4 fälls för metoo-rapportering

Uppdaterad
Publicerad

Granskningsnämnden fäller flera publiceringar från SVT, SR och TV4 som handlat om två kända medieprofiler som anklagats för sexuella trakasserier under förra årets metoo-rörelse. Nämnden anser att publiceringarna har gjort intrång i medieprofilernas personliga integritet.

I och med höstens metoo-rörelse dök anklagelser mot en programledare i TV4 och en programledare på Sveriges Radio upp. De välkända medieprofilerna påstods ha utsatt andra för sexuella trakasserier, bland annat på sina arbetsplatser.

Många svenska medier rapporterade om anklagelserna mot dem, anklagelser som också ledde till att de båda inte längre arbetar som programledare för sagda program.

SVT fälls

Båda medieprofilerna har anmält delar av nyhetsrapporteringen om anklagelserna mot dem till granskningsnämnden, som i dag beslutat att fälla SVT, SR och TV4 för brist på respekt för privatlivet i sin rapportering.

SVT fälls i rapporteringen runt båda medieprofilerna. Granskningsnämnden skriver i sin bedömning att inslag i både Rapport och Aktuellt fälls för att ”förekomsten av NN:s namn och bild tillsammans med uppgifter om anklagelserna mot NN:s utgjorde ett intrång i NN:s personliga integritet.”

En av programledarna har avböjt att kommentera och SVT söker den andra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer