The Hives förlorade det uppmärksammade målet i Lunds tingsrätt mot The Cardigans. Nu måste bandet betala tillbaka omkring 20 miljoner kronor. Foto: Scanpix

Smällen mot The Hives: Ska betala 20 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

The Hives tvingas betala cirka 20 miljoner till The Cardigans. Så lyder domen i den uppmärksammade tvisten kring musikstudion Tambourine.

Dagens dom är ett hårt slag mot Fagerstagruppen The Hives. Lunds tingsrätt dömde rockgruppen att betala omkring 20 miljoner kronor i obetalda lån till musikerkollegorna i The Cardigans, samt kostnaderna för rättegången. Därmed sätts punkt, åtminstone tillfälligt, för en utdragen rättsprocess, som involverat några av landets mest kända musiker och rockgrupper.

”Cardigans är jätteglada”

The Cardigans advokat, David Berggren, är mycket nöjd med tingsrättens dom idag.

Tambourinemålen

– Vi har meddelat bandet, de är jätteglada. Det är tre års tvist som är avgjord av domstol. Skönt att ha det klart, säger han.

Snåriga affärer

Affärerna kring banden har varit många och snåriga, och rätten har haft ett digert material att plöja igenom. Synen på vad som egentligen ägt rum i de många transaktionerna är diametralt motsatta. Men sammanfattningsvis, skriver tingsrätten i sin dom, ”har mottagarna inom Hivessfären genom de olika transaktionerna berikats på Cardigansbolagens bekostnad”.

Därför, menar rätten, ”finns inte några rimliga skäl för att låta Cardigansbolagen slutligt bära den förlust som samtidigt svarar mot den nytta som betalningarna inneburit för mottagarna på Hivessidan”.

Av detta skäl döms de olika bolagen inom Hivessfären att betala tillbaka belopp på omkring 20 miljoner kronor. I den summan ingår kostnader för den långa rättegången på cirka 5,3 miljoner kronor.

Började 2011

Konflikten mellan banden har pågått länge, men uppdagades för en bredare allmänhet i april 2011, när medlemmarna i The Cardigans sina musikerkollegor i The Hives. Båda banden har använt inspelningsstudion Tambourine Studios i Malmö, som haft fullmakt att sköta deras ekonomi och administration.

Under åren 2002-2009 ska totalt över 41 miljoner kronor ha lånats ut från The Cardigans bolag till The Hives diton. Enligt The Cardigans skedde det utan deras vetskap eller tillåtelse.

Intern utlåning

Enligt stämningsansökan har Tambourine Studios haft ett internt system där pengar lånats ut mellan de olika gruppernas bolag till 5 procents årlig ränta. Musikgrupper med starkare finanser ska ha fått agera bank åt grupper med sämre pengaflöde. Även grupper som The Ark, Weeping Willows och Europe har varit involverade i tvister kring transaktioner som gjorts av Tambourine Studios.

The Cardigan uppger att de var inte medvetna om att de under åren 2002-2009 lånat ut mångmiljonbelopp till The Hives bolag och bandmedlemmar privat. Drygt 23 miljoner kronor har betalats tillbaka, men fortfarande återstår 18,5 miljoner kronor som The Cardigans inte fått igen.

Köpte exklusiva gitarrer

Enligt stämningansökan har The Hives levt långt över sina tillgångar och använt pengarna till att finansiera bland annat lyxkonsumtion av exklusiva gitarrer. Som bevisning om att de varit medvetna var pengarna kom från hänvisas till ett antal mejl mellan medlemmar i Fagerstakvintetten och en ekonomiansvarig på Tambourine Records.

”Finns inga avtal om lån”

The Hives förnekar att de varit medvetna om utlåningen och hävdar att Tambourine Studios har misskött deras bokföring grovt. De har även stämt sin tidgare revisor. The Hives kommenterar fallet i ett öppet brev på en hemsida de skapat i syfte att diskutera målet:

”Det finns inga avtal om lån, inga påskrivna handlingar, inga avtal om ränta eller villkor för återbetalning och kanske viktigast av allt: Vi har aldrig pratat med Cardigans, Ark eller Tambourine om dessa ”lån”. ”Lånen” dök upp under åren efter vi sparkat Tambourine och satt igång vår utredning. X ändrade bokföringen i efterhand och vips dök dom upp!”

Frös The Hives tillgångar

I februari beslutade Lunds tingsrätt om en så kallad kvarstad på drygt 16 miljoner kronor av The Hives tillgångar. Och nu gick man alltså på The Cardigans linje och dömde The Hives att betala tillbaka pengarna.

Huruvida det blir ett överklagande av domen är än så länge oklart. Men The Cardigans advokat, David Berggren, konstaterar att bandet fått fullt gehör för sin linje hos tingsrätten.

– Vad som hänt mellan Tambourine och The Hives är svårt för Cardigans att ha någon uppfattning om. Rätten konstaterar att Hives under alla omständigheter har haft nytta av pengarna, och det har vi sagt hela tiden. Då är det det fulla beloppet som gäller, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tambourinemålen

Mer i ämnet