• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Claes Sylwander. Bilden togs på Malmö stadsteater 1988. Foto: Scanpix

Teaterprofilen Claes Sylwander har avlidit

Publicerad

Skådespelaren och teaterchefen Claes Sylwander har gått bort.

Tidningen Sydsvenskan rapporterar i dag om en förlorad Malmö-profil.

Claes Sylwander föddes 1924 i Stockholm. Hans pappa var hovfotografen Herrman Sylwander och mamman var skådespelerskan Tora Teje, så hans val av karriär (som regissör, skådespelare, teaterchef och scenograf) tedde sig ganska naturligt.

Fast vägen dit var inte helt rak. Claes Sylwander visste tidigt att han villle bli skådespelare,  men föräldrarna satte honom på officersutbildning på Karlberg. Efter en ridolycka slapp han dock undan från det militära, och fick studera konst hos Fernand Léger i Paris.

Scendekor i Paris

Men konstnären tyckte att hans lärling passade bättre i teaterns värld, och skickade honom vidare till operan. Snart fick Claes Sylwander måla scendekorer på Cirque d'Hiver. Det berättade Helsingborgs Dagblad i samband med 80-årsdagen.

Senare blev Sylwander en del av svensk teater. Under sitt yrkesliv hann han spela teater bland annat på Uppsala stadsteater och Riksteatern, samt på Fredriksdalsteatern med Nils Poppe.

Claes Sylwander var också chef på flera teatrar. Bland annat ledde han Folkteatern i Göteborg åren 1965-1973 och Malmö stadsteater mellan 1983 och 1989. Han har också chefat i Helsingborg.

Fick Guldmasken

En av höjdpunkterna i Sylwanders karriär, om man ser till uppskattning utifrån, var ”La Cage Aux Folles” på Malmö stadsteater, med Jan Malmsjö i samma roll som Loa Falkman gör i Stockholms-uppsättningen i dag. Dessutom fick Claes Sylwander en Guldmask för Bästa scenografi år 2001, för föreställningen ”Me And My Girl”. Det skriver Sydsvenskan.

År 1993 gav Claes Sylwander ut sina memoarer i bokform, med titeln ”Oh Gud vad vi haft roligt!”. Han sammanfattade också sin karriär och livsstil genom att hålla många föreläsningar om sina teaterminnen.

Den 10 februari somnade Claes Sylwander in, i sin sista hemstad Göteborg. Han blev 88 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer