Kritiker, bland annat inom Moderaterna, har uttryckt oro över att Telia som till 37 procent ägs av staten nu kommer äga delar av TV4. Foto: TT

Telia köper TV4 och C More

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska teleoperatören Telia köper Bonnier Broadcasting, där tv-verksamheten TV4 och C More ingår. Men först måste affären granskas av konkurrensverket. Det hela förväntas bli klart under andra halvåret 2019.

Telia köper Bonnier Broadcasting inklusive TV4 och C More för 9,2 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande från Telia, men först måste affären granskas av konkurrensverket. Konkurrensprövningen avslutas och bedöms i EU.

Affären berör över 1 000 anställda i Sverige och Finland.

”I och med köpet förenas Telia Companys ledande mobila och fasta nät med ett av Nordens mest framgångsrika kommersiella mediehus”, skriver Telia i pressmeddelandet.

”Bra affär för Telia”

Casten Almqvist, nuvarande vd för Bonnier Broadcasting är tänkt att bli vd för Telias nya ”affärsområde” där de nya kanalerna och Telias befintliga tv-verksamheter ska ingå.

”Jag skulle säga att det här är bra för konkurrensen. Man måste ha klart för sig att konkurrensen idag kommer från aktörer som Google, Facebook, Netflix och Amazon. För att möta den konkurrensen är den här typen av affärer logiska och rätt väg att gå.”, skriver han i ett mejl till Kulturnyheterna.

Den tidigare TV4-vd:n Jan Scherman säger till SVT att det är en smart affär för Telia.

– Det är en bra och logisk affär för Telia och en extremt defensiv affär för Bonnier som mest tycks vara ute efter att lösa sina finansiella problem, säger Jan Scherman.

Politikerna är kritiska

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg är dock inte nöjd med affären.

– Jag är inte helt imponerad. Det är viktigt för regeringen med mångfald i media, och det är dessutom viktigt att det finns en stark ekonomisk grund för affären, säger han till TT.

Även Moderaterna har uttryckt oro över att Telia, som till 37,3 procent ägs av staten, nu kommer att äga delar av TV4 om konkurrensverket godkänner affären. Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger till TT affären olämplig.

– Det är problematiskt att staten är så dominerande på marknaden. Vi skulle se det som olämpligt i alla länder, och det är olämpligt även i Sverige. Man ska aldrig kunna ifrågasätta oberoende nyheter.

Sändningstillståndet, som ger SVT och TV4 tillstånd att sända i marknätet i Sverige kan komma att omprövas eller ses över i samband med affären. Myndigheten för press, radio och tv slår fast att ägarförhållandena i TV4 inte får ”förändras mer än i begränsad omfattning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.