The Hives. Foto: TT Bild

The Hives ska betala 4,4 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Tambourine Studios i Malmö vinner tvisten mot The Hives i tingsrätten.

I maj 2010 berättade artisten Jason ”Timbuktu” Diakité att det saknades 4,9 miljoner kronor på hans bankkonto. För att kunna spåra pengarna valde han att stämma flera bolag, kopplade till artister som The Hives, The Ark och Weeping Willows.

Sedan dess har härvan utökats och förgrenats, och lett till flera besök i rättssalen. Det som kopplar de inblandade artisterna till varandra är Tambourine Studios i Malmö.

Tambourinemålen

4,4 miljoner kronor

Nu kommer domen från Malmö tingsrätt – och den är till Tambourine Studios fördel. The Hives-medlemmarnas bolag döms till att betala totalt 4,4 miljoner kronor.

Tambourine Studios fick igenom sitt krav på 573 303 kronor från The Hives. Dessutom ska bandet täcka bolagets rättegångskostnader på cirka 3,9 miljoner kronor. Det är en dryg miljon mindre än ersättningen som Tambourine yrkade på.

Handlar enbart om tjänsterna

Rådman Ann-Louise Roos satt med i tingsrätten. Hon förtydligar vad dagens dom handlar om:

– Den här rättegången handlar inte om ifall Tambourine Studios har stulit eller förskingrat pengar, utan det har handlat om ifall The Hives ska få avdrag på det pris som de betalade för de utförda tjänsterna. Parterna har varit oense om vad är det är Tambourine Studios ska göra. Och det anser vi får gå ut även över The Hives, säger hon till Sydnytts reporter Natalie Medic.

Båda krävde varandra på pengar

Det var för två månader sedan som The Hives satt i Malmö tingsrätt, för tvistemålet mellan dem och Tambourine Studios.

De fem bandmedlemmarna uppgav att bolaget fungerade som deras ekonomiska förvaltare mellan 2002 och 2009, och misskötte bokföringen. Bandets krav mot bolaget var 5,3 miljoner kronor plus ränta.

Tambourine Studios motsatte sig kraven och krävde The Hives på drygt en halv miljon kronor.

Självsäker gitarrist

I september sa The Hives-gitarristen Niklas Almqvist till SVT Sydnytt att han var säker på att bandet skulle gå segrande ur tvisten:

– Om man tittar på det som lämnats in i form av skriftlig bevisning, både från våran och deras sida, så vore jag urblåst om jag trodde vi skulle förlora.

Kan överklaga inom tre veckor

The Hives basist Mattias Bernvall har börjat må så dåligt av Tambourinemålen att han inte orkade dyka upp i rätten i september, och uteblev från en konsert samma månad.

Om The Hives vill överklaga tingsrättens miljondom, ska det göras till Hovrätten över Skåne och Blekinge senast den 13 december.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tambourinemålen

Mer i ämnet