Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktoria Johansson ångrar inte sin medverkan, men när hon tänker tillbaka på tiden finns det situationer som hon upplevde att produktionen hade kunnat hantera annorlunda. Foto: Viaplay/SVT

Tidigare deltagaren: ”Har hänt att män inte lyssnat”

Uppdaterad
Publicerad

Produktionen bakom Paradise hotel har kritiserats efter ett avsnitt där misstänkta övergrepp sänts. Tidigare deltagaren Viktoria Johansson är en av de som reagerat och delat med sig av upplevelser från tidigare säsonger.

– Jag hoppas verkligen att de lär sig någonting och tar det här på allvar, säger hon. 

Viaplay och Viafree har plockat bort årets säsong av Paradise hotel efter anklagelser om att en manlig deltagare begått övergrepp. I kommentarsfältet på programmets Instagramkonto ifrågasätter följare varför en polisanmälan inte gjordes från början, varför ingen ingrep under inspelningen och varför avsnittet sändes.

En tidigare deltagare uppmanar också sina följare att bojkotta programmet i en story på Instagram.

”Bra att det polisanmäls”

Viktoria Johansson, som deltog i Paradise hotel under våren 2020, berättar att hon fick kalla kårar när hon såg händelserna i programmet.

– Att det polisanmäls nu är jättebra men man får ju frågor om varför det inte gjordes direkt. Men det är bättre att det händer nu än att det inte händer alls, säger hon.

Vill se annorlunda casting

I sociala medier har hon nu delat med sig av upplevelser från sin tid i programmet och under inspelningen såg andra deltagare att hon mådde dåligt. Då kände hon stöd från produktionen, men i efterhand tror hon att det fanns situationer som hade kunnat hanteras bättre.

– Produktionen hade kunnat gå in och säga att om man beter sig så här kan man inte vara med i programmet, säger Viktoria Johansson.

Hon tycker att castingen ska göras annorlunda för att säkra att det är tryggt att vara med.

– Det här ska inte ens få hända igen. Det finns så många goa killar som vill vara med i Paradise hotel, varför inte casta dem. Jag tycker att man hädanefter ska gå på djupet och lära känna personerna under castingen, och att om de ser några varningssignaler inte ta med de personerna, säger Viktoria Johansson.

Nent granskar tidigare säsonger

SVT har sökt Nent, mediebolaget bakom Paradise hotel Sverige, för en kommentar. De hänvisar till produktionsbolaget, men säger att de i sin internutredning kommer att granska tidigare säsonger av Paradise hotel.

– Vi går till botten med allting tillsammans med Mastiff för att göra en genomlysning av rutinerna och vad som har gått fel. Vi kommer inte heller bara titta på den här säsongen utan även historiskt, säger Susanne Nylén, presschef på Nent.

I ett mejl till SVT svarar produktionsbolaget Mastiffs vd Matilda Snöwall:

”Vi är just nu inne i ett skede där vi lägger allt vårt fokus på deltagarna, hjälpa polisen med allt material som utgörs av oklippta och klippta filmer samt internt hantera och se över våra processer, rutiner och arbetsmetoder. Polisutredningen är viktig för oss då den kommer att visa om vi missat eller missbedömt något i den aktuella situationen och utifrån detta dra slutsatser inför framtiden.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer