Foto: Peter Koskenvoima & Ola Kjelbye

Kritiserat vampyrporträtt i ”Tidningshuset som gud glömde”

Uppdaterad
Publicerad

En debatt har blossat upp kring den satiriska pjäsen ”Tidningshuset som Gud glömde” på Göteborgs Stadsteater. Kritiker, med Alice Teodorescu i spetsen som själv är en av de gestaltade, menar att pjäsens fiktiva porträttering av mediekoncernen Stampens nyckelpersoner är rasistiska nidbilder.

Pjäsen beskrivs av stadsteatern själva som ”En svart komedi med övernaturliga inslag”. En pjäs där mediekoncernen Stampen med dagstidningen Göteborgs-posten står i fokus.

I debatten som uppstått sedan premiären riktas kritik mot att pjäsens fiktiva porträttering av mediekoncernens nyckelpersoner gränsar till rasism. Något som fick en av de porträtterade – Göteborgs-postens politiska chefredaktör Alice Teodorescu – att reagera.

Kritiserar vampyr-gestalt

I en ledarkrönika med rubriken ”Antirasister och rasister i armkrok igen” riktar hon skarp kritik mot hur hon gestaltas som vampyr i pjäsen och att hon med anledning av sitt rumänska ursprung framställs utifrån grova stereotyper.

Kulturnyheternas teaterkritiker Anna Hedelius har själv inte sett pjäsen, men har tagit del av manuset.

– Som jag förstår det har Alice Teodorescu inte sett pjäsen utan reagerat efter att ha läst recensionerna. Inte heller jag har sett föreställningen, och givetvis kan mycket hända i iscensättningen, men av manus att döma verkar pjäsens Alice Teodorescu vara en både intelligent och skarp vampyrkvinna med vässade åsikter, säger Anna Hedelius till Kulturnyheterna.

Dramatikern tillbakavisar

I en svarande debattartikel med rubrik ”Alice Teodorescu måste tåla satir” tillbakavisar pjäsens dramatiker Gertrud Larsson att valet av vampyr skulle ha rasistiska undertoner. Istället menar hon att en vampyr inte är en rasistisk nidbild och att pjäsen främst fokuserar på mediekoncernens tidigare ägare Peter Hjörne och vd:n Tomas Brunegård – inte Alice Teodorescu.

I takt med debatten har frågeställningar om satirens roll uppkommit. För inom vilka ramar kan satir om offentliga personer med nära koppling till det gestaltade röra sig inom? Enligt Anna Hedelius vore gränsdragningar direkt skadligt.

– Jag tror att det är ogörligt och dessutom förödande för det demokratiska samtalet att sätta upp några definitiva gränser för vad man får eller inte får göra i konstens, eller i detta fall, satirens namn. Konsten är till för att vidga gränser, öppna upp för samtal och debatt, inte tvärtom.

Kulturnyheterna har sökt både Alice Teodorescu och Gertrud Larsson för en kommentar. Men båda har avböjt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.