Journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh. Foto: TT

Tom Alandh vinner Lukas Bonniers Stora journalistpris

Uppdaterad
Publicerad

Årets Lukas Bonnier-pris går till journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh med motiveringen: ”En personporträttens mästare som i decennium efter decennium med värme och nyfikenhet skildrar hur det är att leva och dö i Sverige.”

– Förvånad glad och hedrad, men mest glad. När jag fick reda på det här i torsdags så börjat hjärtat slå några gånger extra så jag gick faktiskt till läkaren, men de sa att det inte var något konstigt, sa Alandh till Aftonbladet om hur det känns att ha vunnit det prestigefulla priset.

Hederspriset instiftades på Lukas Bonniers 70-årsdag 1992 för att främja ”långvarig och fortgående journalistisk yrkesprestation”.

Gjort över 100 dokumentärer

Tom Alandh är en SVT-profil som under sin över 30 år långa karriär gjort ett hundratal dokumentärfilmer, bland annat Hem till Sarajevo (1998) och Drömmen om Sverige (2011).

En av hans senaste dokumentärer är Oscar och Greta och huset de byggde, som sändes i början av 2017. I en intervju med Kulturnyheterna berättar han om hur det i arbetet med den var att rikta kameran mot delar av sitt eget liv.

Tom Alandh har tidigare vunnit Stora journalistpriset 1987 och vann även Kristallens hederspris 2011, och 2015 var han även sommarpratare i radioprogrammet Sommar i P1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.