Liv LeMoyne, Mira Barkhammar och Mira Grosin spelar i ”Vi är bäst!”. Foto: Pressbild

Langseth och Moodysson visar nya filmer i Toronto

Uppdaterad
Publicerad

Nordamerikas största filmfestival drar igång i dag. Två svenska filmskapare får visa sina nya filmer.

Toronto International Film Festival brukar kallas för Nordamerikas viktigaste i sitt slag. Nu öppnar festivalen för 37:e gången, för att visa och prisa ny film mellan den 5 och den 15 september.

Torontos filmfestival ses som snäppet folkligare än sina rivaler i Venedig och Telluride – bland annat för att vem som helst kan köpa en biljett, och för att det enda priset som delas ut är publikpriset, People's choice award.

Toronto International Film Festival

Torontos program kommer att bjuda på två svenska filmer i år.

Moodysson och Langseth visar

Filmskaparen Lukas Moodysson har redan visat flera av sina verk i Toronto. Både ”Fucking Åmål”, ”Lilja 4-Ever” och ”Ett hål i mitt hjärta” har ingått i programmet tidigare år. Den här gången visar han ungdomsdramat ”Vi är bäst!”, som han är både manusförfattare och regissör till.

”Vi är bäst!” utspelar sig 1982 och är baserad på Coco Moodyssons seriealbum ”Aldrig godnatt”. Filmen handlar om de trettonåriga tjejerna Bobo, Klara och Hedvig som tvingas växa upp och klara sig själva alldeles för tidigt. Filmen fick många positiva reaktioner då den nyligen visades på filmfestivalen i Venedig.

Alicia Vikander tar hälsan i egna händer

Regissören Lisa Langseth har förlagt världspremiären av sitt nya drama ”Hotell” till filmfestivalen i Toronto. Filmen handlar om en inredningsarkitekt som lever ett lyckat liv, men förlorar allt och tvingas börja i gruppterapi.

Den udda gruppen tar sedan den psykiska hälsan i egna händer, genom att checka in på hotell tillsammans. Huvudrollen görs av Alicia Vikander, som har haft något av en kometkarriär sedan hon spelade i Lisa Langseths Guldbaggeprisade film ”Till det som är vackert” år 2009.

Moodysson i extra fint program

”Hotell” visas på fredag den 6 september, i sektionen Contemporary World Cinema. Moodyssons ”Vi är bäst!” ingår i programmet Special Presentations, som ägnas åt ”högprofilerade premiärer och ledande internationella filmskapare”. Den första visningen hålls på måndag.

På Torontos filmfestival visas också flera titlar som är av internationellt intresse. Bland annat blir det världspremiär för spelfilmen om Wikileaks, ”The Fifth Estate”. Rollen som Julian Assange görs av Benedict Cumberbatch, och i en av de stora kvinnliga huvudrollerna syns svenska Alicia Vikander.

Världspremiär för Jimi Hendrix-film

De två porträttfilmerna om gitarrhjälten Jimi Hendrix och Sydafrikas första demokratiskt valda president Nelson Mandela får också premiär i Toronto. Där kan man även skåda Kate Winslets och Keira Knightleys återkomst på vita duken och Keanu Reeves regidebut.

Årets festival avslutas med Jennifer Aniston, Tim Robbins och John Hawkes i ”Life of Crime”, som bygger på amerikanske deckarförfattaren Elmore Leonards bok ”The Switch”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toronto International Film Festival

Mer i ämnet