Tre konsttips sommaren 2023

Uppdaterad
Publicerad

Ai Weiwei på Tjörn, dekorationsmåleri i Hälsingland och ett ovärderligt råd för konstälskare på resa i storstäderna. Kulturnyheternas redaktör Anders Jansson ger sina bästa konsttips för sommaren.

Skulptur i Pilane

Ett kanske förutsägbart men ändå självklart tips är att ta sig till Tjörn i Bohuslän och under fri himmel gå runt bland får, spår från stenåldern och skulpturer av konstnärer från olika delar av världen. Sedan femton år tillbaka tillförs hela tiden något nytt. I år är det ett antal träskulpturer, ”Roots”, av den kinesiska konstnären Ai Weiwei. Brottstycken av naturen som står och ligger som väktare mot rovdrift på just naturen själv.

Världsarv Hälsingegårdar

När Unesco slog fast att ett antal gamla bondgårdar i Hälsingland har ett ”ovärderligt värde för mänskligheten” var det faktiskt med betoning på de målade och dekorerade interiörerna från 1700- och 1800-talet. Förutom att det är vackert så dras man in i ett hisnande historiskt språng. Hälsingebönder som var bundna av arbetet på gården hade interiörer inspirerade av renässansens Italien.

Fondation Cartier, Paris

Åker man till någon av Europas storstäder i sommar är det lätt att hamna i tre timmars sommar-kö till Louvren eller Vatikanen. Det är dumt eftersom det i alla metropoler finns konst i världsklass på andra platser. Ett favorit-exempel; Fondation Cartier i Paris som i sommar visar en unik utställning med brittiske skulptören Ron Mueck. Hans extremt naturtrogna avbildningar av människor i förskjutna skalor får ens existentiella kompass att börja snurra. Det är på liv och död. Varken mer eller mindre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.